Свет

ЛУКАШЕНКО О ШТРАЈКОВИМА РАДНИКА: Ако неко не жели да ради, изволите врата су вам отворена, али нема понављања избора

printscreen

Белоруски лидер Александар Лукашенко прокоментарисао је штрајкове радника у белоруским предузец́има, рекавши да оне који не желе да раде нико нец́е приморавати на то. Он је додао да се председнички избори нец́е понављати.

Према његовим речима, предузец́а настављају са радом, упркос томе што “неки лутају”.

“Као прво, 150 људи у неком предузец́у, чак и 200 људи, не играју улогу. Као друго, треба схватити да је ‘лош’ председник држао вишак људи како их не би избацили на улицу. Треба од тога поц́и. Ко жели да ради, нека ради. Ко не жели да ради, добро, нец́емо га терати”, рекао је Лукашенко за време посете фабрици МЗКТ у Минску.

Он је додао да нико никога силом нец́е задржавати.

“Ако неко не жели да ради и жели да напусти посао, нико никога нец́е притискати. Изволите, врата су отворена”, нагласио је председник.

Лукашенко је подсетио запослене МЗКТ-а да је њихово предузец́е веома важно за економију земље.

Он је још једном поновио да се председнички избори нец́е понављати.

“Никад нец́ете дочекати да нешто урадим под притиском… Јер тада нец́е бити ни (фабрика) МЗКТ, ни МАЗ-а, ни БЕЛАЗ-а. За пола године ц́емо све уништити”, упозорио је Лукашенко.

На територију фабрике Лукашенко је раније стигао хеликоптером.

Раније је запослена у фабрици саопштила дописнику Спутњика да радници немају намеру да штрајкују, вец́ чекају састанак са лидером државе. Испред фабрике се окупило око стотину људи са бело-црвеним заставама.

Од 9. августа широм Белорусије одржавају се протести због незадовољства резултатима председничких избора на којима је победио Александар Лукашенко. Подсетимо, поред протеста на улицама белоруских градова, претходне дане су обележиле и демонстрације радника испред белоруских предузец́а.

Курир.рс/Спутњик