Друштво

НАЈВИШЕ 4 ЧАСА ОД 30 МИНУТА ЗА ОВАЈ УЗРАСТ ДЕЦЕ Доктор Кон детаљно објаснио како би ТРЕБАЛО ДА ИЗГЛЕДА НАСТАВА У ШКОЛАМА

printscreen RTS

Епидемиолог Предраг Кон дао је најновију оцену ситуације када је реч о епидемији коронавируса у Србији.
“Број оних који могу да преносе вирус се значајно смањује. Смањује се број оних који су у болницама, што све указује на то да се поступно излази из врло нестабилне и врло неповољне ситуације, али је далеко од тога да можемо да кажемо да се стабилизује, поготово када су Београд и велики градови у питању “, истиче Кон.

Потврђује да то не доказује да вирус слаби, већ да се људи придржавају мера.

“Овде се јасно уочава да је након увођења обавезности коришћења маски и врло стриктног поштовања дистанце и онога што стално причамо – прања руку и дезинфекције, да је дошло до заравњена, а сада већ и до спуштања криве”, наводи Кон.

Укупно гледано, на територији Србије долази до поступног смањивања активности вируса, то се ставља под контролу, додаје Кон, али напомиње да је врло опрезан у било каквим изјавама зато што одмах долази до попуштања пажње.

“Ми имамо младе који не воле баш много да слушају. Углавном су млади ти који имају јаку фреквенцију контаката и код њих долази до заражавања, а старији оболевају акцидентално, тако што долазе у контакт са њима”, објашњава Кон.

Упитан о враћању ковид-болница у нормалан режим рада, Кон наводи да, према ономе што је њему познато, неће бити потпуног укидања као што је раније било, већ ће остати делови који ће служити за ковид-пацијенте.

“Бирање модела наставе се препушта школама”

Што се тиче почетка школске године, наводи да је Кризни штаб добио од Министарства просвете моделе наставе, који су посебни за основну и за средњу школу.

“Ту се ипак препушта сама организација и бирање одговарајућег модела директорима, наставничким већима, управи школа, затим родитељима да се заједно договоре који је модел најприхватљивији”, каже Кон.

Оно што је медицински оправдано да се спомене, како је истакао, јесте да од првог до четвртог разреда може да буде највише четири часа, док ће час трајати свега 30 до 35 минута.

РТС