Друштво

ДАНАС СТАЈЕ НАПЛАТА КРЕДИТА! Нема затезних камата и принудне наплате, а ево ког датума поново почињете са измирењем обавеза!

Informer - Zoran Sinko

Банке су до јуче имале рок да обавесте клијенте о мораторијуму, а сада дужници могу до 10. августа да се изјасне да ли прихватају понуђени застој у отплати кредита.
Наплата рата свих кредита, како за грађане, тако и за привреду, стаје данас. Нови мораторијум на отплату кредита који је Народна банка Србије прописала за све дужнике који то желе, а подразумева застој у отплати обавеза које доспевају од 1. августа до 30. септембра, практично је јутрос ступио на снагу. Такође, дужници који из неког разлога још нису измирили јулске обавезе по основу кредита, кредитних картица и лизинга моћи ће да стопирају и ту рату.

Банке су до јуче имале рок да обавесте клијенте о мораторијуму, а сада дужници могу до 10. августа да се изјасне да ли прихватају понуђени застој у отплати кредита. Ако се у овом року не јаве банци, сматраће се да су понуду прихватили, а ако одбију мораторијум банка ће им, без додатних трошкова и камате, наплатити у међувремену доспеле обавезе.

БАНКЕ ОЧЕКУЈУ МАЊЕ ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА МОРАТОРИЈУМ! Ево шта кажу из Удружења банака
На пример, ако рата стамбеног кредита доспева 3. августа, а клијент обавести банку да не жели мораторијум 7. августа, месечна рата ће бити наплаћена само неколико дана касније него обично и отплата зајма ће се даље наставити према већ утврђеном плану.

Више новца за свакодневне потребе
Одлука НБС значи да клијенти банака који имају стамбени, кеш или потрошачки кредит, дозвољени минус или кредитну картицу, а који прихвате мораторијум, неће у наредна два месеца плаћати рате и неће имати никакве трошкове према банци.

Тако грађанима у периоду трајања “корона кризе” у џепу остаје више новца за свакодневне потребе. Ко има стамбени кредит и месечну рату од око 300 евра, моћи ће током ових 60 дана да рачуна на 600 евра више, а корисници кеш кредита који плаћају у просеку 100 евра месечно, другачије ће у наредна два месеца распоредити својих 200 евра.

Застој у отплати свакако ће значити и привреди, посебно предузећима која су у протеклом периоду, на пример, инвестирала у нову опрему или простор, и која су за то узела значајне банкарске позајмице. Док власници планирају стратегију како да премосте наредни период и исплате плате радницима, мораторијум на кредите је врста подршке која ће им помоћи у опстанку пословања, уз још један пакет економских мера које је Влада Србије усвојила у четвртак.

Након двомесечног мораторијума, следећа рата кредита која ће грађанима и компанијама стићи на наплату, практично је октобарска.

Нема затезних камата, ни принудне наплате
Из Народне банке Србије су објаснили да у наредних 60 дана дужници неће бити у обавези да отплаћују своје обавезе по основу кредита, односно лизинга, и да током трајања мораторијума банка, као ни давалац лизинга, неће обрачунавати затезну камату на доспела, а неизмирена потраживања.

СВЕ ЗАЧКОЉИЦЕ ВЕЗАНЕ УЗ НОВИ МОРАТОРИЈУМ НА КРЕДИТЕ! Ово су 3 опције које можете да искористите! (ВИДЕО)
Такође, неће покретати поступак извршења односно принудне наплате, нити ће предузимати друге правне радње у циљу наплате потраживања од клијената.

Ипак, треба нагласити да ће након мораторијума клијенти своје кредите отплаћивати два месеца дуже, а месечна рата ће им и за неколико евра бити увећана. Разлог је то што ће укупан износ који враћају бити увећан за редовну двомесечну камату коју банке обрачунавају и током застоја у отплати и коју ће након истека мораторијума приписати укупном дугу. Ова камата биће равномерно подељена на број преосталих рата.

блиц.рс