Свет

ОВАКО ПУТИН ОСВАЈА АРКТИК: Уместо војске користи цивиле, којима даје вредну ствар!

Foto: Youtube/Printscreen, AP / Alexei Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool

Нови нацрт закона припремљен по налогу потпредседника владе Јурија Трутњева омогућиће становницима Русије да бесплатно добију земљиште провршине до једног хектара у арктичкој зони РФ.

Земља се даје на коришћење у временском периоду од пет година, после чега треба да пређе у власништво или изнајми на дужи рок. На земљишту се може изградити кућа за становање или покренути била која привредна делатност, укључујући стварање домаћинства, пружање различитих услуга, између осталог и туристичких.

„Људи на Далеком истоку Русије узимају земљу како би изградили куће и реализовали своје предузетничке идеје. Несумњиво да је то актуелно и за становнике арктичких територија, одговарајуће предлоге добили смо и из бројних других региона”, рекао је Трутњев, а пренела служба за односе са јавношћу Министарства за развој Далеког истока и Арктика.

Руским грађанима биће на располагању само земљиште на копненој територији Арктика, у Мурманској области, Ненецком аутономном округу, Јамало-Ненецком аутономном округу, као и 23 општинска рејона Краснојарског краја, Архангелске области, республика Коми и Карелије. На списку се не налазе Чукотски аутономни округ ни арктичке општине Јакутије.

У првих шест месеци реализације новог закона право на земљиште у региону имаће грађани пријављени у одговарајућим субјектима и општинама. Након истека тог периода исту могућност имаће сви грађани РФ, као и укључени у програм државне подршке добровољном пресељењу у отаџбину сународника који живе у иностранству.

По мишљењу власти арктичких региона све актуелнија постаје потреба упрошћавања система доделе земљишта, будући да се до краја лета очекује да ступе на снагу закони о државној подршци предузетничкој активности на Арктику. То ће представљати подстицај локалном становништву за бављење предузетништвом на свом земљишту.

У арктичкој зони Русије живи 2,5 милиона људи, притом 90 одсто живи у великим градовима. Иако се многи од њих због одлива становништва смањују, основна инфраструктура остаје.

То је одлична могућност за развој околне индивидуалне стамбене градње, наводи прес служба Министарства за развој Далеког истока и Арктика.

Како се не би доносио нови закон прибегло се амандманима на федерални закон о „далекоисточним хектару“. Међутим, између Далеког истока и Арктика постоје битне разлике. Рецимо, арктички региони позвани су да установе границе додељиваних парцела тако да одобрене територије могу да обухвате подручје града.

На Далеком истоку се образују „тампон зоне“ у којима се не може добити земљиште. Уопште узевши на Арктику управо власти сваког субјекта, у договору са јавним Саветом арктичке зоне одлучиваће које земљиште ће бити одређено за парцеле.

Курир.рс/Руссиа Беyонд