Друштво

УЖАСНО: Ко­ро­на иза­зи­ва стерилитет код жена и мушкараца!

Pixabay

И код же­на и код му­шка­ра­ца ко­ји су пре­ле­жа­ли ко­вид 19 дра­сти­ч­но сма­ње­на мо­гу­ћ­ност да оста­ве по­то­м­ство, а код не­ких не пос­то­је ни шан­се за то, по­ка­зу­ју пре­ли­ми­нар­ни ре­зу­л­та­ти сту­ди­је др Дра­га­не Бо­јо­вић Јо­вић из „На­род­ног фронта“.

Корона изазива стерилитет и код жена и код мушкараца, прелиминарни су резултати студије „Присуство САРС-ЦоВ2 у репродуктивном материјалу у периоду опоравка ковид болесних испитаника у репродуктивној доби“, коју спроводи прим. др Драгана Бојовић Јовић из ГАК „Народни фронт„,који и стоји иза истраживања, открива Курир.

Гинеколог др Бојовић Јовић, која је супспецијалиста за фертилитет, студију од маја спроводи на 30 жена и 15 мушкараца који су прележали ковид, а старости су између 18 и 45 година.

Сатурација

  • Код 10 од 30 пацијенткиња поремаћаји у менструалном циклусу су драстични и такви да не би могле да зачну, а и чак иако би то успеле, уследио би брзи побачај. Дакле, трећина жена има проблем са стерилитетом услед короне – казала је за Курир др Бојовић Јовић.

Она прати жене и мушкарце од момента када крене период опоравка, када су негативни и закључују боловање.

  • Коронавирус токсичним ефектима утиче и на репродуктивно здравље жена. Један од њих је и смањена сатурација кисеоником, тј. смањена засићеност крви кисеоником, који је неопходан за рад свих ћелија у организму. За раст и развој фоликула, најважније репродуктивне функционалне јединице код жена, неопходан је кисеоник, а сами тим и за раст и развој јајне ћелије, која је почетна тачка у зачећу. Кад нема довољно кисеоника, нема ни развоја васкуларне мреже у самом зиду фоликула и, последично, васкуларног базена, који је неопходан да доведе и кисеоник и хранљиве материје. Уколико фоликул не расте и не развија се, нема ни овулације, тј. плодних дана, и жена не може да затрудни. Чак и ако дође до зачећа, вероватно ће бити изгубљена трудноћа у раној фази – објаснила је др Бојовић Јовић.

Код мушкараца су резултати још гори, односно корона има дупло негативан ефекат на фертилитет. Док код жена делује преко смањења кисеоника, код мушкараца улази и у тестисе. А од њих 15, који учествују у студији, само један мушкарац има добар спермограм и могао би у овом моменту да учествује у оплођавању природним путем, остали не:

  • С обзиром на то да се у тестисима налазе АЦЕ2 рецептори, за које коронавирус показује афинитет везивања и даљу инвазију унутар ћелија тестиса, јасно је да долази до деструктивних промена репродуктивног ткива.

Она је додала да су врло лоши спермограми – и покретљивост и морфологија и број сперматозоида:

ДНК с аномалијама

  • Човек који има децу и имао је потпуно уредан број сперматозоида – више од 15 милиона, уредну морфологију (више од 4% сперматозиода нормалног облика) и имао више 32 % прогресивно покретних сперматозоида, сада има 13 милиона њих, 2% нормалног облика и 18% покретних. То значи да не може да оплоди јајну ћелију природним путем, једино вантелесно. А ризично је и какав је ДНК сперматозоида јер би у случају оплођавања постојала могућност да плод, односно дете, има аномалије. Последице ковида још нису сагледане на нивоу генетског ефекта.

Ипак се нада да ови проблеми неће остати заувек: Дугорочно сматрам да би поправљањем сатурације, кад се врати функција плућа и респираторни капацитет, требало да се поправе и хормони, а самим тим и реше проблеми са стерилитетом. Али то ћемо свакако знати тек после дужег праћења свих испитаника и званичног окончања студије.

МУШКАРЦИ У СТУДИЈИ

5 ожењених који имају децу
5 стерилних бракова, али су им спермограми били добри пре прележаног ковида
5 неожењених
ПОРЕМЕЋАЈИ ЦИКЛУСА ЖЕНА КОЈЕ СУ ИМАЛЕ КОВИД

л јако болни циклуси, што значи да није био хормонски адекватан, а што је удружено с неадекватним растом и развојем фоликула, који као такав не може да обезбеди зачеће жене

л учестали циклуси – уместо на 28 дана, скраћени на 19-20 дана или мање дана, па сигурно нема овулације

л изостанак циклуса – цео изостао, добила после два месеца, или изостане две недеље и опет нема овулације

л оскуднији циклуси – краћег трајања, ако је трајао пет дана, сада је три или трају исти број дана, а оскуднији, што показује да је присутан хормонски дисбаланас

Терапија

ХЛОРОКИН ПОМАЖЕ

л То што нема велике разлике у менструалном циклусу или спермограмима у односу на тежину ковида јесте то што за теже форме ковида 19 користе антивирусни лек хлорокин, који директно убија вирус и спречава га да иде даље. Пацијент најбољи по спермограму је баш њега узимао док је био хоспитализован – навела је др Бојовић Јовић.

И ово утиче

ЦИТОКИНСКА ОЛУЈА

л Сваки вирус, па и корона, производи у имуносистему цитокинску олују, која ствара промене у крвотоку ткива типа патолошке вазодилатације, што негативно утиче и на јајнике и тестисе. Померање температуре на било коју страну доводи до поремећаја функције органа, а вазодилатација емитује топлоту и доводи до гашења виталних функција. Од равнотеже у имуносистему зависи квалитет јајне ћелије, односно сперматозоида – објаснила је др Бојовић Јовић.

Курир