Друштво

СРБИЈА ПРАВИ СВОЈУ ВАКЦИНУ! Директорка Торлака саопштила добре вести – ПОСЛЕ 15 ГОДИНА, ПОНОВО КРЕЋЕ ПРОИЗВОДЊА, ГРАЂАНИМА НА РАСПОЛАГАЊУ ОД ЈЕСЕНИ

printscreen RTS

Добре вести стижу са Торлака – Србија ће поново правити своју вакцину!
После 15 година, Институт “Торлак” поново производи вакцину против сезонског грипа. Боре се против грипа, али и ковид инфекције. Од почетка епидемије овде је тестирано више од 100 хиљада грађана.

Гостујући у Дневнику РТС-а, директорка Института “Торлак” др Вера Стоиљковић рекла је да би се поново покренула производња, требало је бити упоран и имати жељу да се процес доведе до краја.

Појавила се потреба да се погони ускладе са произвођачком праксом и од 2009. године “Торлак” се прикључује пројекту за глобални акциони план, рекла је др Стоиљковић.

“Торлак је до краја завршио пројекат и дошао до своје вакцине. Урађена су испитивања и доказано је да је вакцина против грипа, тровалентна, безбедна, ефикасна и показала имуногеност”, рекла је директорка “Торлака”.

Према њеним речима, “Торлак” ће производити 100.000 до 150.000 доза, а након добијања дозволе наћи ће се на располагању грађанима Србије током октобра или новембра.

Према њеним речима, вакцина је тровалента, садржи три соја вируса грипа, а током свих фаза није било озбиљних нежељених рекација већ благих, које се огледају у појави црвеног круга, блаже телесне температуре.

Институт је уључен у борбу са ковидом – од почетка имају четири националне лабораторије.

“Свакодневно вршимо надзор над грипом и у том раду затекао нас је март месец. Радили смо мањи број тестова, а онда 350 у току дана а данас другачијом организацијом дошли смо 1.000 до 1.500 рекација”, рекла је директорка “Торлака”.

РТС