Друштво

БРАВО! Успешно лечење антителима оболелих од короне у Србији! Крвна плазма скида заражене с респиратора!

Pixabay

Српски лекари успели су да излече пацијенте који су били на ивици смрти давањем антитела особа које су прележале коронавирус. Апелују на све излечене да донирају крвну плазму и спасу животе оболелих од ковида-19
Лекари у Србији успели су да тешко оболеле пацијенте од короне уз помоћ крвне плазме особа које су прележале ову опаку болест скину са респиратора и буквално им спасу живот, открива Информер!
Тако су се наши стручњаци нашли на листи малобројних у региону и ЕУ којима успева да излече пацијенте који су били на ивици смрти. Због тога апелују на све грађане који су прележали корону и имају антитела у крви да донирају крвну плазму и спасу нечији живот.

Добри резултати
Према подацима Института за трансфузију крви Србије, од априла је прикупљено око 700 јединица крвне плазме. Ипак, терапију антителима не могу да приме сви пацијенти, већ само они који испуњавају одређене медицинске критеријуме.

Директор Клиничко-болничког центра “Звездара” проф. др Петар Сворцан потврдио је за наш лист да лекари ове здравствене установе пацијенте лече крвном плазмом и да се овај вид терапије показао као веома успешан.

  • Пацијенти који су уз терапију добили и плазму имали су боље резултате у односу на оне који нису. Најбоље резултате, и у свету и код нас, имају они пацијенти који крвну плазму добију у првих 10 дана до две недеље од почетка болести. Са друге стране, последњи термин за примену овог вида лечења је три недеље од почетка болести. Тим лекара, који чине анестезиолог, пулмолог и инфектолог, одлучује да ли неки пацијент може и треба да прими терапију крвном плазмом. Постоји посебан систем бодовања, јер не може сваки пацијент да добије ову терапију. Тачно се зна ко је подобан, а ко не – објаснио је Сворцан.

Сарадница Института за трансфузију крви Србије др Милица Јовичић каже за Информер да се број давалаца свакодневно повећава, а да би донирали крвну плазму донори морају имати доказ да су прележали ковид-19 – серолошки тест на антитела.

  • Особа која донира плазму мора да буде потпуно здрава, не сме имати хронична или малигна обољења, као ни да буде на некој терапији. Даваоци не могу бити млађи од 18, нити старији од 60 година. Уколико је особа имала лакшу клиничку слику, крвну плазму може да донира већ две до три недеље након опоравка. Са друге стране, уколико је оболели имао упалу плућа или тешку клиничку слику, пре донирања мора да прође минимум три месеца. Крвна плазма може да се да 24 пута годишње (највише двапут месечно), а један донор може да спаси једног пацијента – истакла је Јовичићева, која је објаснила и како изгледа процедура донирања:
  • Поступак узимања плазме из крви траје између 40 и 60 минута, а остали крвни елементи (црвена и бела крвна зрнца) враћају се у крвоток. Баш због тога опоравак је брз, траје свега два дана. Терапија крвном плазмом се пре свега примењује при лечењу најтеже оболелих од ковида-19. Процес давања крви и крвне плазме не утиче негативно на имунитет, већ чак постоје и истраживања да је то позитиван стимуланс за читав организам. Нажалост, има и оних пацијената који су прележали корону, желели да донирају крвну плазму, али то нису могли. Они или нису створили антитела на вирус, или имају или су открили да пате од неке друге болести – напоменула је Јеличићева.

Хуманост на делу
Једна пацијенткиња која је прележала коронавирус и чак три пута донирала крвну плазму, и тако спасила три живота, била је и Београђанка Марија Ј. (35).

  • Била сам заражена 26 дана, али на срећу нисам имала тешку клиничку слику. Кад сам видела кроз шта се пролази током болести и да је све више људи заражено, решила сам да донирам крвну плазму и да помогнем другима. Мајка мог друга је скинута са респиратора и победила је корону захваљујући мојој крвној плазми – открила нам је Марија и апеловала на све оне који могу да донирају крвну плазму.

информер