Друштво

СЕЋАТЕ СЕ ПРОФЕСОРА КОЧОВИЋА КОЈИ ЈЕ ТАЧАН ДАТУМ КРАЈА ЕПИДЕМИЈЕ предвидео уз помоћ математике? Е сада НЕМА ЛЕПЕ ВЕСТИ

Pixabay

Професор Петар Кочовић постао је апсолутни хит када је презентовао математички модел за праћење пандемије корона вируса на целој планети, као и предвиђање завршетка другог таласа епидемије у Србији.

  • Мој петочлани тим састављен од математичара и програмера прати на дневном нивоу стање у свих 216 држава. Користимо Гаусову криву (математички модел се базира на раду чувеног немачког математичара и физичара Јохана Карла Фридриха Гауса) која се помера на дневном нивоу. Методологија је јединствена, а базира се на вишеструким таласима – рекао је Кочовић.

Када смо последњи пут анализирали резултате овог стручног тима, предвиђање је било да ће се овај други талас или други пик првог таласа, како вам лепше звучи, бити завршен око 9. септембра. Међутим, чини се да нам више ни математика не иде на руку…

Последње прогнозе професора Кочовића и његовог тима нису толико оптимистичне, већ показују да би овај удар вируса требало да буде готов 21. септембра.

  • Ми смо за Србију користили податке МИнистарства здравља и “Батута”, а за остатак света СЗО (Светска здравствена организација) – објаснио је раније професор Кочовић.

Дакле, ако желите да верујете математици, на смиривање епидемије мораћемо да сачекамо још скоро два месеца.

(Курир.рс/Блиц)