Друштво

ДОКТОР БЕЛОЈЕВИЋ “МАСЕРАТИЈЕМ” ЈЕ ПОДИГАО ПРАШИНУ У СРБИЈИ, а сада је дао још једну чуднију изјаву – “Немој, пушељане, учињет у животу баш све што ти запане!”

printscreen RTS

Доктор који је својом изјавом о аутомобилу подигао прашину у Србији.
Руке се перу топлом водом и сапуном и посебно се трљају врхови прстију, а нокти треба да су подрезани. Ако су нокти дуги, користи се четкица. Одзвиждућемо или отпевамо у себи или наглас целу песмицу “Данас нам је диван дан” и то је довољно дуго. Побољшаће нам и расположење! У кући треба све да држимо уредно и чисто. Сунђером натопљеним 70% алкохолом или хлорним препаратом треба пребрисати каду пре и после купања и што чешће даску WЦ шоље, радну површину у кухињи, тастатуру мобилног телефона, компјутера, површину стола на којем се ручава и кваке на вратима – каже у интервју за Курир проф. др Горан Белојевић, шеф Катедре за хигијену са медицинском екологијом Медицинског факултета у Београду, упитан како да се штитимо од короне.

Шта је по вама најбоља дезинфекција?

 • Најбоље средство за дезинфекцију је топлота, и то минимално 65 степени. Разлог је што не постоји резистенција бактерија и вируса на топлоту, нема антагонизма са неким материјалима или другим дезинфицијенсима и једноставно се спроводи. Услов је да материјал буде чист, а време излагања најмање 30 минута. Препоручујем два хемијска средства за дезинфекцију: 70% алкохол и било који хлорни препарат који се користи у домаћинству. Доктринарно правило је прво очистити, а тек онда дезинфиковати.

Изјавили сте да ће куће постати болнице.

 • Треба комбиновати хоспиталну са комуналном медицином. У болнице треба примати само животно угрожене пацијенте оболеле од ковида 19, којима је неопходна оксигенотерапија или вештачка вентилација у најтежим случајевима. Сви остали могу да се лече код куће, а то је око 80 одсто оболелих. Тако ће се смањити притисак на болнице, уз очуван број од око 95 одсто опорављених.

Када предвиђате крај епидемије?

 • По аналогији са “шпањолком”, односно са свињским грипом из 1918, очекујем да ковид 19 траје до следеће године. Ако то буде до почетка 2021. биће дивно, а ако потраје до краја 2021, биће реално.

Да ли је реално да овај вирус прерасте у нешто попут сезонског грипа, да само нестане или да нас од њега заштити колективни имунитет?

 • Реално је да човечанство стекне природну отпорност на САРС ЦоВ-2 и тада ћемо заиста реаговати на ову болест као што реагујемо на сезонски грип. До тада ће морати да се плати данак оболевањем и умирањем. То је природни закон. Вируси не могу да нестану са планете Земље пре хомо сапијенса. Обрнуто је извесно.

Је ли једини спас вакцина?

 • Припадам мањинској групи научника који су скептични да ће се на време произвести ефикасна и безбедна вакцина. То из разлога што сам, опет, у мањинској групи научника који сматрају да је овај вирус продукт вепонизације. То је поступак лабораторијског претварања биолошког агенса у биолошко оружје. Један од главних циљева вепонизације је онемогућавање израде вакцине.

Због чега је у овом налету вируса оболело толико људи и зашто вирус погађа све млађе становништво?

 • Невероватна брзина којом се вирус проширио целим светом указује на пренос ваздушном струјом. Када се клиничка слика болести мења у току епидемије, било по симптоматологији, било по току, инкубационом периоду, леталитету, путу преноса или осетљивој популацији, то указује на мењање генома вируса, односно мутације. И то се може програмирати вепонизацијом.

Све чешће се чују изјаве лекара да вирус погађа све органе на којима оставља трајне последице, а не само плућа…

 • Вепонизацијом вирус постаје енигма и за вирусологе и за клиничаре, јер не личи ни на који познати агенс. Због тога су клиничари згранути тежином клиничке слике оболелих, али и последицама код опорављених.

У Италији га данас називају “спрским вирусом”… Да ли је вирус код нас заиста јачи и како је то могуће?

 • Ја бих га назвао кинеским вирусом, јер је у Кини све и почело. То не значи да сматрам да је изашао из кинеске вирусолошке лабораторије. Али да је из лабораторије, мислим да јесте.

Да ли је ношење маске најбоља превенција и када је најбоље носити је?

 • У овом тренутку не знамо за боље средство превенције ковида 19. Маску треба носити на носу и устима кад год се прилази људима, без обзира на то да ли је то у затвореним или на отвореном простору.

Мангупски: Масерати! Велика прашина се подигла када сте изјавили да поседујете “масерати”. Да ли га заиста поседујете и ако не, шта сте желели да поручите јавности том изјавом?

 • Одговорићу с два аспекта. Први је мангупски. Када сам био “пионир малени”, београдски мангупи су возили “фиће”, а на поправци су им биле “алфе”. Добро, нису баш све девојке падале на то, али неке јесу. Други аспект је језички и користе га вешти говорници. То је стилска фигура која се зове дигресија. Наизглед потпуно скренете с теме само да бисте привукли пажњу. И најзад, увек остане онај црв сумње да ја заиста возим “масерати”. За то је потребно мало пратити моје кретање по граду.

Зашто је у јавности изазвало толико осуда то да би један професор и лекар могао да вози скупоцени ауто?

 • У Србији поједини лекари зарађују толико да могу без проблема да возе нови “масерати”. Да сам у њиховој кожи, ипак не бих то учинио, јер српски народ докторе и даље својата. Мој покојни ђед Алекса из Српске Спарте сажео је то у једној реченици: “Немој, пушељане, учињет у животу баш све што ти запане!”

Курир