Друштво

САДА ВИШЕ НИЈЕ БОЛЕСТАН “ТАМО НЕКО”, СВИ ЗНАМО НЕКОГ ОБОЛЕЛОГ! Др Милошевић открива зашто СВЕ ВИШЕ МЛАДИХ И ЗДРАВИХ има тешку форму инфекције!

printscreen

У последњих неколико недеља приметили смо већи број млађих особа међу оболелима у односу на болеснике које смо лечили у марту и априлу. Старији болесници, свесни ризика од теже форме болести, били су дисциплинованији у погледу превентивних мера
Ово каже др Ивана Милошевић, заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести КЦС, истичући да сада више није болестан “тамо неко”, него да сви знамо неког оболелог.

Да ли се само стиче утисак, или све већи број младих долази на клинику?

  • У последњих неколико недеља приметили смо већи број млађих особа међу оболелима у односу на болеснике које смо лечили у марту и априлу. Старији болесници, свесни ризика, били си дисциплинованији у погледу превентивних мера. Млади људи, вероватно вођени идејом да је младост гаранција за лаку форму болести, лежерније су доживели савете о превенцији инфекције. Сада више није болестан “тамо неко”, сада сви знамо неког оболелога. У овом тренутку смо фокусирани на то да сваки наш болесник добије адекватну терапију и негу и оздрави што пре. Анализа података, па и старосне структуре оболелих, није примарни фокус клиничара. Тиме ћемо се бавити када број оболелих и обим посла то буду дозволили.

Какве су им клиничке слике?

  • Клиничка слика варира од благе, преко средњетешке, до оне у којој је болесник животно угрођен. Инфицирани благом формом болести се не хоспитализују, тако да ми виђамо средњетешке и тешке форме болести. Најтежи болесници су обично старије животне доби, са претходним хроничним болестима. Најчешће се се ради о повишеном крвном притиску и шећерној болести, хроничним плућнима болестима итд. Гојазне особе су такође у ризику за компликован ток ковида. Све ове болести могу да имају и младе особе, али то никако не значи да млади, претходно здрави људи неће имати тешку форму инфекције, некада и са смртним исходом. На Инфективној преминуо је претходно здрав младић, рођен 1994. године. Претходних дана видели смо много младих људи са тешком формом болести. То треба да буде опомена свима, јер ми не можемо да предвидимо код кога ће болест бити тешка, а терапија неће уродити плодом. Чињеница да током летњих месеци имамо овако велики број болесника, јесте друга битна ствар, јер смо се надали да ће ситуација бити као и са другим респираторним вирусима. Очито је да нисмо били у праву и да се са короном и ми, као и читав свет још увек упознајемо.

Зашто сада корона напада младе?

  • Лето је, иза нас је тешко пролеће какво никада нисмо имали. Природно је да су млади жељни провода и дружења, то недостаје и нама старијима. Вирус не зна за узраст, разболеће се сви који дођу у контакт са њим, чак и један број претходно инфицираних. Отуда толико инсистирање на превентивним мерама. Најбољи пример колико је битно ношење маски смо ми, здравствени радници, јер смо већ пет месеци у контакту с оболелима.

Која је ваша порука?

  • Не могу да се обратим само младима, јер су превентивне мере битне за све старосне групе и молим све наше грађане да их се придржавају. Деца и млади су највеће богатство, односно највећа покретачка снага друштва. Апелујем на све младе људе да се чувају, јер тако чувају и своје родитеље и друге чланове породице. На крају, тако чувају и нас, здравствене раднике.

Блиц