Друштво

КОРОНА МОЖЕ ДА ИЗАЗОВЕ ФИБРОЗУ ПЛУЋА! Др Јанковић: Мањина која се не придржава мера може да ПОГОРША ЕПИДЕМИЈУ

printscreen RTS

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић каже за РТС да огромна већина људи итекако поштује превентивне мере, али да је проблем то што оне нису дошле баш до свакога
Срђа Јанковић је, гостујући у Јутарњем прогарму, рекао да огромна већина људи итекако поштује превентивне мере, али да је проблем то што оне нису дошле баш до свакога.

“Мањина која се не придржава, поготово ако је реч о већим окупљањима без заштите, може да погорша епидемију”, упозорава Јанковић.

Грађани, како истиче, морају у сваком тренутку да се понашају као да свако од њих може да се зарази и пренесе заразу другима.

“Морамо да будемо свесни, да водимо рачуна да сведемо ризик на минимум. То конкретно значи одржавање дистанце, свођење контаката на оне који су неопходни и наравно мере личне заштите као што је ношење маски”, наводи Јанковић.

Упитан када се може очекивати крај пандемије на светском нивоу, напомиње да је то потпуно немогуће рећи.

“Можемо да кажемо да постоје прве назнаке да се ближимо побољшању, али то је врло опасно рећи зато што још увек постоји потенцијал погоршања”, каже Јанковић за РТС.

“Чекање на резултате зависи од амбуланте до амбуланте”
Упитан колико се данас чека на резултате тестирања, каже да то зависи од амбуланте до амбуланте.

“Трудимо се да то време што више скратимо, а оно се увек продужи када је више тестирања, а више тестирања је када је више људи са индикацијама. Ми сада тестирамо људе који имају клиничку слику која одговара ковиду 19”, објашњава Јанковић.

Тај број је, како наводи, био у порасту у периоду за који се нада да се сада завршава.

Ковид 19 код неких изазива фиброзу плућа
Што се тиче последица које ковид 19 оставља на људе који су га прележали, каже да оне код једног броја могу да остану најчешће у облику фиброзе плућа, односно стварања ожиљка на плућима.

“То се неће десити свакоме у истој мери, доста индивидуалних фактора утиче на то и грубо јесте повезано са тежином клиничке слике, али дешава се и код људи који су лакше преболели болест”, напомиње Јанковић.

Упитан да ли ожиљак може да се регенерише, објашњава да ожиљак остаје, али да ће ткиво које је остало преузети функцију и да најчешће због тога плућа неће бити оштећена толико да значајније поремете живот, мада то зависи од степена стварања тог ожиљног ткива.

“Да умирим све који су се забринули – велика већина људи која прележи ову болест остаће без икаквих последица”, поручује Јанковић.

Указује да деца нису толико осетљива на болест као одрасли, али додаје да нема узрасне групе која је потпуно поштеђена.

“Видели смо да постоје деца која добију тежу клиничку слику”, наводи Јанковић и напомиње да је то екстремна реткост.

ртс