Политика

ЂИЛАС УБИЦА ОПОЗИЦИЈЕ: Уништио ДС, сад руши Вукову странку! НАПАД НА СВЕ КОЈИ НЕЋЕ ДА ЗАВИСЕ ОД ЊЕГА

Informer DN

Лидер Савеза за Србију, заједно са својим медијима, удара на све који се с њим не слажу, а како би он остао једини лидер опозиције. Сада је на ред дошла Народна странка, којој је преотео Николу Јовановића

Потпредседник Народне странке (НС) Вука Јеремића и шеф одборничке групе Савеза за Србију (СЗС) у Скупштини Београда Никола Јовановић поднео је оставку на страначке функције. Он би, како сазнаје Курир, ускоро требало да пређе у Странку слободе и правде (ССП) Драгана Ђиласа, који је и лидер СЗС. Оваквим збивањима Ђилас је само наставио уништавање опозиције, а све како би он остао једини лидер на опозиционој сцени, оцењују саговорници Курира.

  • Ђилас и његови медији уништавају све који се с њим не слажу. Након што је дуго радио на растурању Демократске странке – која је сада разједињена и у његовом је дужничком ропству – прешао је на партију Вука Јеремића. Познато је, иначе, да се Јеремић и Ђилас већ дуже времена, као чланови СЗС, не слажу о многим питањима, често је било трзавица међу њима… А Никола Јовановић, иако је у Јеремићевој странци, све време је слушао само Ђиласа и његова наређења. На ово његово подношење оставке у НС сигурно је утицао Ђилас – прича извор Курира.

Додаје да би Јовановић са собом код Ђиласа могао да повуче део чланства НС, што би за Јеремића био превелик политички ударац.

  • Ако све буде по плану, с Јовановићем ће се Ђиласу придружити и готово читав београдски одбор Јеремићеве странке – каже наш саговорник.

Политиколошкиња Јелена Вукоичић оцењује да је очигледно да Драган Ђилас има жељу да доминира на опозиционој сцени и да буде контратежа власти.

  • Никад му није била жеља да буде један од више демократских лидера с различитим мишљењима. То се види по ситуацији у НС и ДС, зна се ко стоји иза свега тога… Ђилас уништава своје партнере, јер се сви они боре за исто бирачко тело и превласт на српској опозиционој сцени, а ко побеђује у овом тренутку, више је него јасно – наводи Вукоичићева и додаје:
  • Дешавања у СЗС указују на то да ће ту бити пуно ломова, оставки, прелазака из једне у другу странку. Бојкот им је пропао и, по свим анкетама грађана, они имају разочаравајуће мали број потенцијалних бирача, а у таквим ситуацијама људи напуштају брод који тоне.

Како је дошло до разлаза

Сукоб око Београда

Никола Јовановић је с Јеремићем озбиљно заратио почетком јула на седници београдског одбора, и то због Савеза за Србију, чији је лидер управо Драган Ђилас. Како је Курир писао, Јеремић је тада инсистирао да се гласа за то да се расформира одборничка група Савеза за Србију у Скупштини Београда, чему се Јовановић оштро успротивио. Да је то био један од повода за разлаз, Јовановић је потврдио и у оставци.

  • Због непремостивих разлика око даљег политичког иступа у Београду, као и због начина на који је сазвана закључена последња седница Градског одбора, подносим оставку на страначке функције. Сматрао сам да само јединствени наступ опозиције може грађанима пробудити наду, вратити веру у победу и омогућити промене које већина народа прижељкује – навео је он.

Екипа Курира