Друштво

КОВИД 19 НАПАДА НАЈСЛАБИЈУ ТАЧКУ У ТЕЛУ МЛАДИХ ПАЦИЈЕНАТА! Подмукли вирус може да убије ако се не открије на време!

Printscreen

Тежу клиничку слику имају и особе од тек 20 година, које и не знају да им је нарушен рад неког органа све док им нови вирус не ослаби цео организам

У Србији већ данима расте број оболелих од короне, а међу њима је сада највише младих између 20 и 50 година, од којих неки имају и тежу клиничку слику. Стручњаци објашњавају да и млади могу имати неку хроничну болест или нарушен рад неког органа, за шта пре нису ни знали, а да овај вирус налази слабу тачку како би затим ослабио цео организам.

Само у Београду је тренутно више од 210 студента позитивно на коронавирус, а имунолог Срђа Јанковић објашњава да повећање броја млађих пацијената одсликава и механизам заражавања.

Компликације

 • Ризик од компликација код младих је мањи него код старијег становништва, али свако може да има Ахилову пету, а да то и не зна. Млади нису најризичнија група, али у свакој групи има особа које су осетљиве, а да то не и знају – рекао је др Јанковић и додао да докле год је коронавирус присутан у популацији, има довољан потенцијал да науди грађанима.

Инфектолог и дугогодишњи директор Инфективне клинике у Београду проф. др Драган Делић објашњава за Курир да претпоставља да сада више оболевају млађи, јер се они више крећу, а самим тим су више на извору заразе.

 • Старија популација је свакако одговорнија и више се чува, док се млади више крећу, од утакмица до клубова, и самим тим имају више шанси да оболе. Поводом тога да сада долазе и млади с тешком клиничком сликом, мислим да је то игра статистике. Ако има више младих пацијената, има више шанси да неко од њих развије и тежу слику или да има неку слабост за коју није ни знао. То није доказ и не постоји ниједна међународна студија која би потврдила да се вирус променио, постао вирулентнији или почео више да напада младе – каже др Делић за Курир.

Старосна структура

Др Марија Здравковић, директорка КБЦ Бежанијска коса, који је сада ковид болница, каже да је старосна структура њихових пацијената тренутно 52,3 године:

 • Овај вирус напада пре свега респираторни систем, а ради се о томе да код оних који имају хронична обољења доводи до пада имунитета и погоршања тог хроничног обољења. Тренутно имамо око 300 пацијената, они који имају запаљење плућа се лече кисеонично, али углавном су у стабилном стању. Код нас долазе грађани углавном са симптомима кашља и високим температурама, али наравно и асимптоматски случајеви, који се с терапијом отпуштају на кућно лечење. Молим грађане да се не лече сами.

ВРЊАЧКА БАЊА

Оболело шестогодишње дете

На територији Врњачке Бање потврђено је девет пацијената инфицираних ковидом 19, међу којима је шестогодишње дете са свим симптомима овог вируса. Дете је по процедури пребачено и збринуто у болници „Драгиша Мишовић” у Београду. – Комплетна породица је тестирана и сви су негативни. Дете се добро осећа и има лаку клиничку слику, уредно прима терапију и очекујемо да ће по процедури бити упућено на даљу кућну негу – изјавила је др Весна Малићанин из ДЗ „Др Никола Џамић” у Врњачкој Бањи.

ПРЕСЕК

Још 276 новооболелих, троје преминуло

У протекла 24 сата у Србији је на коронавирус тестирано 8.377 особа, од којих је 276 позитивно. Преминуле су још три особе, чиме је укупан број умрлих од вируса корона порастао на 277. На респиратору се налазе 42 пацијента.

ВИРУС ПОГУБАН ЗА ОВЕ ОРГАНЕ

 • плућа
 • респираторни систем
 • бубрези
 • јетра
 • срце

ПРЕПОРУКЕ ЗА МЛАДЕ

 • ношење маске у свим затвореним просторијама
 • одржавање социјалне дистанце од минимум једног метра
 • избегавање места окупљања великог броја људи, чак и на отвореном
 • избегавање одласка у ноћне клубове

Курир