Друштво

ПРЕТЕ НАМ НОВЕ МЕРЕ, ЕВО ГДЕ СЕ УВОДИ ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА! Епидемиолози упозоравају!

printscreen RTS

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да је могуће увођење нових мера у Београду и осталим градовима који имају велики број заражених вирусом корона, ако број заражених настави да расте
Тиодровић је навео да се увођење ванредне ситуације због погоршања епидемиолошке ситуације у наредним данима може очекивати у Ужицу и у још неким градовима у Шумадији.

  • Морам да објасним да ванредна ситуација није исто што и ванредно стање, нема затварања, нема полицијског часа, јер нема оправдања да се тако нешто уведе – рекао је Тиодоровић за ТВ Пинк.

Међутим, додаје, због тренутне епидемиолошке ситуације могуће је да мере које пропише Влада Србије укључе и ограничење радног времена угоститељских објеката. Тиодровић истиче да ће се у наредних пет до седам дана надгледати да ли тренутне мере дају резултате и додаје да ако све буде у реду, да за нове мере неће бити потребе.

За сада је ванредна ситуација проглашена у Новом Пазару, Тутину, Крагујевцу и Врању, а тај град је, каже Тиодоровић, данас посетио и навео да је епидемиолошка ситуација у Врању “неповољна”, али под контролом.

Говорећи о старосној структури заражених у Врању, Тиодоровић је навео да углавном обољевају млади и изнео податак да је чак 75 одсто пацијената старости од 25 до 64 године. То показује, додаје он, да је вирус одувек био ту, да су и млади осетљиви и подложни инфекцији и додаје да се прича о “слабљењу вируса” показала као нетачна.

  • То се види по болесницима и по тежим клиничким сликама… С друге стране, ако се донете мере спроводе, нарочито ношење маски, ми ту ситуацију можемо ставити под конторолом – закључио је Тиодоровић.

Информер.рс/Пинк.рс