Друштво

ЗАШТО СЕ ВИРУС ТАКО БРЗО ШИРИ? Др Куљић Капулица: Чак ни ја са свим својим знањем и искуством не могу то да објасним

Топлом летњем времену обрадовали смо се из два разлога.

Прво, најзад више нема кише и можемо да уживамо у сунчевим зрацима, а друго, јер коронавирус, бар како смо раније слушали, слаби на високим температурама.

Међутим, темепературе су скочиле, али се и корона се разбуктала и сада се грађани Србије с правом питају да ли је теорија да топло време може да заустави ширење и инфективност вируса Ковид -19 уопште тачна, посебно кад се узму у обзир бројке о порасту броја оболелих у нашој земљи последњих дана.

Она истиче да пошто се сад епидемија опет разбуктава, на епидемиолозима је да открију где су били људи који су били заражени, а за које се није знало, већ су ширили вирус.

  • Проблем је у томе и што смо у првом налету контакте заражених могли да похватамо, а сада не јер их има пуно. Притом, неки су са симптомима, неки без њих и то је стварно нека посебна прича у вези с овим вирусом. Он се толико брзо преноси да чак ни ја са свим својим знањем и искуством не могу то да објасним. У сваком случају, време нам иде у прилог и то је добра ствар – истиче др Куљић Капулица.

(Курир.рс/Блиц)