Друштво

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ ИПАК ОД 1. ЈУЛА НЕЋЕ МОЋИ У ГРЧКУ ПРЕКО СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ?

Грађани Србије од сутра, ипак, неће моћи у Грчку преко Северне Македоније, гранични прелаз Евзони остаће и даље затворен.
Иначе, земље чланице ЕУ успеле су у понедељак по подне да приведу крају неформалне консултације око отварања спољних шенгенских граница од сутра. Међу амбасадорима држава чланица је, после дугог већања по престоницама, постигнута начелна сагласност да ће грађани Србије моћи да путују у земље ЕУ. Коначна одлука биће донета данас у подне.

Хрватско председништво ЕУ оставило је сада рок свим државама да се до данас тачно у подне званично сагласе са писаном процедуром, неопходом за коначно доношење одлуке.

“Новости” сазнају да се међу земљама којима би требало да се дозволи улазак од среде налази и Србија. Међу земљама из нашег региона којима се очекује да буде подигнута шенгенска рампа налази се још само Црна Гора.

Европски савет је одлучивао на основу претходне препоруке Европске комисије да се одређеним државама, међу којима су биле и земље Западног Балкана, отвори шенгенски простор, јер међу њима има и оних у којима је ситуација боља него у неким земљама ЕУ.

Амбасадори су већали на основу списка од око четрдесетак земаља, али су, према нашим сазнањима, у петак успели да постигну сагласност само око 14. После тога уследиле су преко викенда даље консултације, јер је било незадовољних, нарочито оних који унутар ЕУ зависе од туризма.

Одлука коју Европски савет данас треба да донесе у подне је у облику препоруке, с циљем да се искаже европско јединство. Државе чланице, међутим, и даље задржавају право да у овим ванредним околностима самостално одлучују о томе под којим ће условима пуштати држављане трећих земаља на своју територију. То практично значи да ће питање карантина, тестова и транзита и даље одређивати појединачно.

Према сазнањима “Новости”, чланице ЕУ које не припадају шенгенском простору такође су изразиле жељу да се прикључе заједничкој одлуци. То су Ирска, Румунија, Хрватска, Бугарска и Кипар.

У шенгенском простору се налазе 22 чланице ЕУ – Аустрија, Белгија, Грчка, Данска, Естонија, Италија, Летонија, Литванија, Луксембург, Малта, Мађарска, Немачка, Пољска, Португалија, Словачка, Словенија, Финска, Француска, Холандија, Чешка, Шпанија и Шведска. Такође, овом простору припадају и Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска.

Новости