Друштво

ЗАШТО СЕ СПУСТИЛА СТАРОСНА ГРАНИЦА ОСОБА КОЈЕ НАПАДА КОРОНА?! Мушкарци и даље на удару, 35 одсто оболелих између 20 и 39 година

Коронавирус се не зауставља у Србији, а овај пик разликује се од првог јер сада чешће оболевају млади, на шта указују сви стручњаци у нашој земљи. Колико се старосна структура променила указује статистика која говори да међу оболелима, сада расте проценат млађих, а у Министарству здравља наводе да сада од укупног броја оболелих чак 35 одсто чине пацијенти у старосној групи од 20 до 39 година.
Поређења ради ови проценти су се у априлу и мају могли приписати само оболелим који су имали од 50 година па навише.

Оно што се није променило, јесте да и даље више оболевају мушкарци.

  • Од укупног броја оболелих до данас, 53 одсто су мушкарци а 47 одсто су жене – наводе за Телеграф у Министарству здравља.

Повећању процента у овој групи, допринели су највише студенти у Београду. Вирус је потврђен код 210 студената у Београду, од којих је четвртина из студентских домова, а дневно се у Студентску поликлинику са респираторним тегобама јави од 100 до 150 њих, изјавила је јуче директорка те установе Марија Обрадовић.

И директорка Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” Верица Јовановић изјавила је јуче на ТВ Пинк да је највећи број заражених међу младом популацијом, и објаснила да нема доказа да је дошло до промена у самој структури вируса.

  • Клиничка слика је сада измењена у односу на почетак епидемије. Углавном су асимптоматски случајеви или пацијенти са блажом клиничком сликом. Вирус је највише присутан у животној доби 20 до 40 године – навела је она.

Како каже, највећи извор преноса инфекције су особе које не знају да носе вирус, јер немају никакве симптоме, а настављају са својим свакодневним активностима.

  • У затвореном простору вирус се лако преноси, лако се шири. Млађа популација је домаминантна сада јер су они много активнији – истакла је она.

Оно што може бити проблем и код младих, јесте што и њих не заобилази тешка клиничка слика. Директорка Студентске поликлинике је казала да је то последица тога што је њима нарушен имунитет и што покушавају да прележе болест на ногама.

И директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС доц др Горан Стевановић потврдио је да има младих са озбиљним здравственим проблемима.

  • Корона није болест која погађа само старије и хроничне болесника, већ и млади могу имати тешку клиничку слику. Један део пацијената има лакшу клиничку слику, али један број има озбиљне упале плућа. То је разлог зашто проширујемо капацитете ковид болница – рекао је Стевановић.

Коронавирус је до данас у нашој земљи потврђен код 14.288 особа, а однео је 274.

Telegraf