Свет

МОНАХ (114) ИЗ ЕТИОПИЈЕ ПОБЕДИО КОРОНУ Каже да му је једино ослабио глас: У болници сам се молио Богу за здравље

Pixabay

Опоравак Етиопљанина од корона вируса, за кога се верује да има висе од 100 година, лекари сматрају “невероватним”, наводи Би-Би-Си.

Породица монаха Тилахуна Волдмајкла тврди да он има 114 година, што значи да би био најстарији човек на свету када би имао неки званични документ који би то потврдио.

Лекари иначе истичу да су најрањивија група особе старије од 80 година, а овај стогодишњак, монах етиопљанске православне цркве, отпуштен је из болнице након мање од три седмице.

“Док сам био у болници молио сам се Богу за здравље. Плакао сам и молио се да цела земља опет буде здрава”, рекао је времешни монах Би-Би-Сију.

Тилахун је сазнао да је позитиван на коронавирус у спорадичном тестирању које је спроведено у његовом комшилуку у Адис Абеби и примљен је у болницу пре него што су се појавили симптоми болести, што је медицинском тиму дало могућност да га проактивно лечи и пажљиво надзире од самог почетка.

Чим су се појавили симптоми, добио је кисеоник, антибиотик и дексаметазон, јефтин и широко доступан стероид за који енглески истраживачи наводе да је за трећину смањио број смртних исхода тешко болесних пацијената.

Болница није могла да потврди да ли старац заиста има 114 година, али је по мишљењу медицинског тима сигурно да је старији од 100 година. Лекари су проценили да је стар 109 година.

Код куће га негује унук који је изјавио да се његов деда осећа и изгледа добро упркос годинама и да му је једино после болести мало ослабио глас.

У Етиопији је до сада потврђено 5.570 случајева, а преминуло је 94 особе од последица заразе корона вирусом.

Курир.рс/Тањуг