Друштво

ДОВОЉНО ЈЕ САМО 15 МИНУТА ДА БИСТЕ СЕ ЗАРАЗИЛИ КОРОНОМ! Ово је НАЈРИЗИЧНИЈИ ТРЕНУТАК, а сви то радимо СВАКОДНЕВНО!

Pixabay

Пандемија корона вируса не јењава, а иако свакодневно сазнајемо неке новости о овом вирусу, већ од његовог првог месеца знамо како се преноси – капљичним путем и зараженим површинама.
У разговору за “Телеграф” др Бранимир Несторовић је рекао да је дефинитивно најопасније ако вирус уђе на нос.

  • Разлика је у количини узрочника, много више уђе на нос јер су рецептори примарно у носу. Количина је важна зато сада корона није толико опасна јер, ем је ослабио вирус, ем је количина мања. Мање је људи болесно, прехлађено, јаче сунце – објаснио је.

Ипак, ако гледамо из угла одређених активности – да ли бисмо могли неку да издвојимо као најризичнију?

  • И те како. Најризичнија је управо и она најбенигнија попут разговора са неком особом. Тада се капљице шире и могу да инфицирају саговорника.

Такође, истраживања показују да може доћи и до заразе путем аеростоа, односно капљица које дуже остају у ваздуху, а пролазник би могао да их удахне. То је често случај у затвореним просторијама са пуно људи. Управо зато је важно обезбедити што бољу вентинацију или седети напољу где се значајно смањује ризик од инфекције.

Други важан фактор је време изложености вирусу. Довољно је бити у блиском контакту са зараженим дуже од 15 минута и то на удаљености мањој од два метра да би дошло до заразе.

Када су контаминиране површине у питању, ризик постоји али је далеко мањи од блиског контакта због чега је најбезбедније дезинфиковати их тамо где је проток људи већи.

Телеграф