Друштво

АЛАРМ! ЕКСПЛОЗИЈА БРОЈА ИНФИЦИРАНИХ КОРОНАВИРУСОМ: У Новом Пазару ванредно стање, у Београду нова ковид болница!

Pixabay

У Новом Пазару јуче је проглашена ванредна ситуација и уведене су строге рестриктивне мере због наглог скока заражених короном, а очекује се отварање и нових ковид болница широм Србије.

Због пораста броја заражених у Пазару хитно је јуче тамошњи кризни штаб одржао онлајн седницу, на којој је одлучено да се уведе ванредно стање, да се забрани окупљање на јавним местима за више од пет особа, организовање породичних весеља, али и ограничавање рада угоститељских објеката од седам до 19 часова.

Велики скок

У последња 24 сата у Србији 137 особа је позитивно на ковид 19 од 7.311 тестираних, а једна особа је преминула, док је број заражених од понедељка у константном порасту. До маја је забележено 100 оболелих у Новом Пазару, а од маја до данас још 200, па је тако укупан број оболелих у том граду тренутно 339. Тај град јуче је забранио да у угоститељским објектима за столом буде више од две особе, а обавезна је и дистанца од два метра између столова. Такође, забрањује се конзумирање и употреба наргила.

Директор Завода за јавно здравље у Новом Пазару др Шефадил Спахић рекао је да је до скока дошло због опуштања грађана, блиског контакта и великог броја прослава, свадби, сусрета и породичних окупљања.

Такође, након КБЦ Бежанијска коса у систем ковид болница мораће да се укључе и неке од оних које су недавно испратиле последње пацијенте са инфекцијом, а о томе ће се одлучивати данас на састанку министра Златибора Лончара са директорима свих некадашњих и садашњих ковид центара.

КБЦ “Др Драгиша Мишовић”, после само неколико недеља паузе, од пре два дана поново прима оболеле од ковида 19.

Поред Пазара, активна су још четири жаришта: Београд, Тутин, Врање и Крагујевац.

Ванредно и у Крагујевцу?

Епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању др Слађан Станковић каже да доминирају средње тешке клиничке слике са упалама плућа и наглашава да је активност вируса значајна, а ширење врло убрзано, док градоначелник Крагујевца Радомир Николић најављује да ће, уколико број новозаражених пређе 10 дневно, упутити препоруку да се уведе ванредна ситуација.

  • Више од половине заражених даје податке да је боравило не некој прослави, у затвореном простору, у неком клубу, на некој манифестацији којој се сви радујемо. Особе код којих се последњих дана потврђује инфекција углавном су узраста од 20 до 40 година. Оно о чему сигурно треба размислити и о чему смо причали, што ће да следи у неком наредном периоду, јесте да се ограничи рад клубова да би се смањили изласци до јутра – рекла је чланица кризног штаба, епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић, и додала да у Србији није наступио други талас епидемије, већ је реч о “другом пику првог таласа”.

Министартсво здравља

Од данас две ковид амбуланте раде 24 сата

Из Министарства здравља речено је за Курир да од суботе почињу да раде и две ковид амбуланте током целе ноћи и апелују на грађане који сумњају да имају коронавирус да користе капацитете амбуланти при домовима здравља како би се растеретио рад запослених у тријажним амбулантама Инфективне клинике КЦС.

  • Оне се налазе на адресама Чарлија Чаплина 18 на Палилули и у Цара Душана 176 у Земуну. Подсећамо грађане да прво треба да оду у ковид амбуланту свог ДЗ, тамо да обаве РТГ преглед, брис грла, крвну слику и брзи тест и тек након тога, уколико ординирајући лекар процени, да се упуте у тријажну амбуланту на следећем нивоу здравствене заштите – речено је у министарству.

13.372 укупно људи било досад позитивно на ковид у Србији
264 особе преминуле су од почетка епидемије од короне
127 корисника домова за старе заражено короном
Курир