Друштво

ЧУВЕНИ ЕПИДЕМИОЛОГ АНА ГЛИГИЋ: Корона ће проћи за 20 дана, САМО АКО ОВО УРАДИМО!

Foto: Printscreen/N1

Скок броја заражених коронавирусом у Србији на почетку лета изненадио је и грађане, али и лекаре, који наводе да је ова зараза показала да је издржљивија него што се прогнозирало.

Како објашњава др Ана Глигић, епидемиолог, жена која је била шеф лабораторије током епидемије великих богиња 1972. године у Београду, коронавирус је показао својства која су готово екстремно другачија у односу на друге вирусе. Ипак, како уверава, уколико се будемо придржавали мера, први талас епидемије би могао да се заврши већ за 20 дана.

Др Глигић наводи да ће лепо време, односно високе температуре које се прогнозирају за наредне дане, сигурно успорити преношење вируса, а да је, упркос наглом расту инфицираних, епидемиолошка ситуација у Србији под контролом.

  • Нови коронавирус је дефинитивно показао да је другачији од осталих. Вирусе у лабораторији уништавамо на 65 степени, а овај преживљава чак и ту топлоту. Ипак, дефинитивно не можемо говорити о другом таласу кронавируса јер ни први није завршен, то јест нисмо били у ситуацији да више од двадесет и кусур дана немамо оболелих. У току је други врх епидемије, а уколико се будемо придржавали мера, он ће се завршити врло брзо – истиче др Глигић.

Она истиче да би грађани морали да имају на уму да су поред коронавируса тренутно у оптицају и друге вирусне инфекције, услед нетипично хладних дана које смо имали у претходном периоду.

  • Након што је укинуто ванредно стање, превише смо се распојасали на утакмицама и осталим окупљањима. Управо одатле и потиче највише заражених, али надам се да ће, након што се заврши тренутни инкубациони период, ишчезнути и епидемија. Сигурна сам да смо близу краја! Свака пандемија се увек пре или касније угаси – каже др Глигић.

(Курир.рс/Ало)