Друштво

ОВА МЕСТА СУ НАЈВЕЋИ РАСАДНИЦИ ИНФЕКЦИЈЕ, РАЗМАТРА СЕ ОГРАНИЧАВАЊЕ РАДА! Др Кисић Тепавчевић упозорила!

printscreen RTV Pink

Епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић је гостујући у Новом јутру на ТВ Пинк објаснила да је за спречавање ширења коронавируса кључно да се свако води претпоставком да има вирус у себи и да може да зарази некога и да се у складу са тим понаша.

  • Почетак лета није период када очекујемо епидемију респираторне инфекције, међутим, видимо да Ковид-19 не реагује тако и да се великом брзином шири чим се створе услови за то – рекла је Кисић Тепавчевић.

Докторка је објаснила да искључиво од нашег понашања зависи ток епидемије.

  • Више од 140 особа које су јуче потврђене као позитивне су све до јуче нормално функционисале, кретале се, биле у контакту са другим људима и ширили су вирус. Зато је важно да се сви понашамо као да смо потенцијални резервоари заразе – објаснила др Дарија Кисић Тепавчевић.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић каже да се разматра могућност да се ограничи рад клубова, јер се испоставило да је ноћни провод највећи извор заразе вируса корона.

Она је навела да међу оболелима од ковид 19 највише има млађих одраслих особа.

  • Оно о чему сигурно треба размислити и о чему смо причали, што ће да следи у неком наредном периоду је да се ограничи рад клубова, да би смањили изласци до јутра. Ово је непопуларно, али се мора. То јесте највећи расадник инфекције – рекла је Кисић.

Она је навела да је то сада најчешћи пут преношења инфекције и да је посебно опасно уколико млађи људи, који одлазе у ноћни провод, живе са хроничним болесницима или са старијим особама.

  • Можемо да направимо велику трагедију у кући таквим понашањем – нагласила је она.

Упитана да ли може да се деси поново увођење ванредног стања, она је рекла да је оно било неопходно у фази у којој је то урађено, како би се ојачао здравствени систем, а да сада нема потребе за тим.

  • Сада смо ојачали здравствени систем, имамо лабораторијске и кадровске капацитете и надамо се да их никада нећемо искористити у пуном обиму – навела је она.

Она је још једном поновила да су ефикасне мере – социјална дистанца, ношење маски у затвореном простору и прање руку.

Информер