Регион

ПОСЛЕДЊЕ ПОРУКЕ ИЗ ЗАГРЕБА ПОТВРДА МРЖЊЕ ПРЕМА СРБИМА! Линта: Ово није никакво изненађење!

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оценио је да су последње три поруке из Загреба потврда да је Хрватска држава мржње и нетрпељивости према Србима и свему што је српско

  • Монструозне поруке не представљају никакво изненађење већ су мали део од десетина хиљада сличних графита и порука мржње које се могу видети у стотинама хрватских градова и места – навео је Линта.

Он оцењује да усташке снаге на овај начин шаљу поруку преосталим Србима да им нема живота у Хрватској и да им је најбоље да се иселе или асимилују.

Према његовим речима, поруке мржње против Срба последица су политике рехабилитације усташтва и НДХ коју, како каже, води Владе Андреја Пленковића, али коју су водиле и претходне хрватске владе у већој или мањој мери.

Линта апелује на Европску унију да недвосмислено осуди константну антисрпску кампању у Хрватској, физичке и вербалне нападе на Србе, српске институције, Српску православну цркву и њихову имовину и тражи да почну да кажњавају многобројне злочине из мржње.

  • Поред тога, Европска унија треба да захтева од Хрватске да у првој фази законски забрани употребу усташког поздрава „За дом спремни“ и усташку шаховницу која почиње са првим белим пољем – наводи Линта и додаје да ЕУ треба да захтева од Хрватске и да забрани концерте усташког певача Марка Перковића Томпсона.

Линта сматра и да коначно треба да почне кажњавање ратних злочина над Србима, јер је то један од предуслова да Хрватска започне процес суочавња са својом злочиначком прошлошћу, наводи се у саопштењу.

Тањуг