Регион

СРБИ УПОЗОРАВАЈУ НА ПОДЛЕ НАМЕРЕ ПОДГОРИЦЕ: Мило хапси вернике и свештенике? Јоаникије: Он је некрштен!

Тензије – После паузе због короне, верници данас поново крећу у литије, тј. миран отпор према Закону о слободи вероисповести и отимању српских светиња. Страхује се да ће одговор режима бити насилан.

Црногорски председник Мило Ђукановић није одустао од намере да силом удари на литије широм Црне Горе, које је СПЦ најавила за данас.

Антицрквена делатност

После паузе због коронавируса, верници ће поново показати миран отпор према спорном Закону о слободи вероисповести и отимању српских светиња, али постоји оправдан страх да ће одговор режима бити суров, са новим хапшењима свештеника, владика и верника, сматрају наши саговорници.

Владика Јоаникије, који је био хапшен, поручио је јуче да се Ђукановић грубо умешао у унутрашње ствари цркве са жељом да измени њен статус и њено устројство. Тиме на најгрубљи начин, како наглашава, крши Устав Црне Горе, који цркву одваја од државе.

  • Када га због његове антицрквене делатности критикују са очигледним доказима да не поштује Устав и аутономију цркве, он нас онда оптужује да нападамо државу. Он мисли да је држава његов феуд којим може господарити како је њему драго. Такво девијантно мишљење је вероватно последица његове 30-годишње владавине… Сада хоће да оснује цркву. Што се више бави том темом, све више показује незнање. Нити је крштен нити има основних знања о цркви. Произвео је неравноправност између вера – оценио је владика Јоаникије.

Хоће конфликте

Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић упозорава за Курир да може поново доћи до хапшења свештенства.

  • Имајући у виду шта говори директор полиције Веселин Вељовић, очекујем да се може десити исти сценарио као и 12. маја, када су ухапшени владика Јоаникије и још седморица свештеника. Подгорица игра бирократску игру, наводно је забринута за здравље грађана, с циљем да забрани литије – каже Кнежевић за Курир.

Историчар Александар Раковић сматра да црногорска власт тражи конфликт с народом и наглашава да Србија мора да буде обазрива да не уђе у такав конфликт:

  • Њима је потребан конфликт да би се интегрисали поново против Србије и Срба. Треба им интегрисање њиховог гласачког тела на србофобној основи, као што је то у Хрватској.

Црква дала рок влади ЦГ

ПРЕГОВОРИ ДО ПЕТРОВДАНА

Епископски савет СПЦ у Црној Гори сматра да нема времена да се о изменама Закона о слободи вероисповести разговара унедоглед и влади Црне Горе даје рок до Петровдана, 12. јула, да се изјасни о томе, саопштила је Митрополија црногорско-приморска.

курир