Политика

ЗУКОРЛИЋ ВС МИЛИЦА ЗАВЕТНИЦА Очитала му лекцију из историје, ДАНКУ У КРВИ, јањичарима и османским стипендијама!

Foto: Pritnscreen

Председник Странке правде и помирења Муамер Зукорлић и потпредседница Српског сабора Заветника Милица Ђурђевић вербално су се сукобили током гостовања у јутарњем програму ТВ “Прве”.

  • Ово са данком у крви је чиста измишљотина. Ту не постоје апсолутно никакви историјски показатељи. Данак у крви вам је исто као школовање у иностранству. Сад хрлите да добијете америчке стипендије, а тад сте хрлили да добијете османске стипендије – цитирала је Ђурђевићева Зукорлићеве речи са гостовања на телевизији “Хепи”, на шта је он одговорио да “то и сада каже”.

Због ове изјаве заветница га је искритиковала за “ниподаштавање нечега што је историјска чињеница”.

  • О томе бележе страни историјски извори. Бенедикт Курипечић, као дипломата страног порекла, је описивао страхоту мајки чију су децу одводили у јаничаре, односно спровођење данка у крви – поручила је Ђурђевићева, на шта јој је Зукорлић одговорио да “очито не познаје историју”.
  • Ово су моје научне тезе, не политичке. То сам темељно изучавао – каже он.

Као основу за своје тврдње Зукорлић наводи да, у случају да је данак у крви заиста постојао, након 500 година окупације не би остао ниједан Србин.

  • Људи који су постали успешни у Истанбулу, односно Цариграду, су се залагали да и други пођу њиховим путем и постану паше или везири. Они су вршили притисак на породице, поготову на мајке, да пошаљу своју децу – тврди он и додаје да је то “исто као слање деце у Америку на студирање данас, од чега би за 100 година могла да се направи трагедија”.

курир.рс/ТВ Прва/Република