Друштво

ОД ПОНЕДЕЉКА ЈЕ НА РЕДУ ОВА ГРУПА! Ево коме стиже 100 евра и како их подићи

Pixabay

За једнократну новчану помоћ од 100 евра пријавило се више од 3,8 милиона грађана Србије. Пензионерима је та помоћ већ исплаћена, новац је јуче легао на рачуне око 160.000 корисника социјалне помоћи, а осталим грађанима, који су се пријавили онлајн или телефонским путем, новац ће почети да се исплаћује од понедељка, 25. маја.

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да ће држава дневно исплаћивати по пола милиона грађана.

“До сада се пријавило 3.880.000 грађана Србије да прими новчану помоћ у износу од 100 евра и када на тај број додате све пензионере и оне који примају новчану социјалну помоћ, то је око 5,8 милиона грађана који су се пријавили или примили новчану помоћ”, рекао је Мали.

Очекује се, како је додао, да ће до 1. или 2. јуна бити завршене све исплате за оне који су се пријавили за помоћ од 100 евра.

Министар је подсетио је да је последњи рок за пријаву 5. јун, а да ће онима који се буду пријавили последњег дана новац бити исплаћен на рачуне банака до 7. јуна.

Како подићи новац

Пријављивање и онлајн и телефоном, је врло једноставно и траје мање од минута, а грађани приликом пријаве остављају свој јединствени матични број (ЈМБГ), број личне карте и банку у којој имају отворен рачун, на који ће им бити уплаћено 100 евра.

Уколико држављанин нема текући рачун, потребно је да се при подношењу пријаве изјасни у којој банци жели да му се отвори једнократни наменски рачун – или да ту банку изабере са списка приликом онлајн пријаве, након чега ће рачун аутоматски бити отворен, без икаквих трошкова. Након подизања новца, наменски рачун ће бити угашен.

Једно од важних питања је и да ли средства са наменског рачуна морају да се подигну у готовини на шалтеру банке или могу директно да се преусмере на нека плаћања.

“Средства са наменског рачуна се подижу у готовини. Након што средства буду подигнута, наменски рачун, који је отворен само у ту сврху, биће угашен. Ипак, држављанин није ограничен, те може да у уговорном односу са банком дефинише и додатне услуге које би користио код конкретне банке, а које би се односиле на наведена средства”, наводи се у званичном објашњењу.

Једнократним овлашћењем до новца

Пензионерима и свим грађанима који због здравственог стања или других оправданих разлога не могу лично да подигну новац на име једнократне помоћи од 100 евра, омогућено је да у пословним просторијама банака и ЈП Поште Србије новчана средства са посебног наменског рачуна буду исплаћена овлашћеном лицу, на основу једнократног овлашћења.

курир