Друштво

НЕВРЕМЕ РАЗОРИЛО ПОЉОПРИВРЕДНА ДОБРА! Топола не памти овакав хаос! ЗАСАДИ ВОЋА ПРЕТРПЕЛИ ВЕЛИКУ ШТЕТУ!

TopPres

Невреме које је претходне ноћи протутњало кроз Србију није заобишло засаде воћа у општини Топола. Највећу штету претрпело је село Доња Трнава али град није поштедео ни суседно село Шуме.

  • Под засадима воћа имам 18 хектара, гајимо крушку, јабуку, шљиву, трешњу. Штета је према мојој процени велика, најгоре је прошла трешња јер је стигла за бербу, око 30 ари под сортом Бурлат требао сам да почнем да берем за дан, два али град је обрао уместо мене. Оштетило је и другу сорту која стиже за неколико дана, сваки плод који је погођен ледом више није за употребу – казао је за ТопПрес пољопривредник из села Доња Трнава Ненад Миленић.

Овај домаћин истиче да његова десеточлана породица живи од пољопривреде и да су на великом губитку после данашњег невремена.

Штете на засадима воћа има и у селу Шуме, које се граничи са Доњом Трнавом. Градоносни облаци оштетили су засаде на породичном имању Глишић које се генерацијама бави узгојем воћа.

  • Велики број плодова јабуке је оштећен, тај плод ће тешко наставити са развојем а последице овог невремена биће видљиве и на јесен. Сигурно око 15 вагона плодова прве класе је оштећено јер су изгубили тржишну вредност. Готово сваке године иста мука нас снађе јер у овом периоду увек буде града и штете – рекао је Аца Глишић.

ТопПрес