Друштво

ОПАСНИ СИНДРОМ КОД ДЕЦЕ ЗАБЕЛЕЖЕН ЈЕ И У СРБИЈИ, а лекари са Тиршове упозоравају КАДА ОБАВЕЗНО ТРЕБА ДА ОДВЕДЕТЕ ДЕТЕ У БОЛНИЦУ

Pixabay

У свету се доста пажње посвећује кавасаки синдрому који се јавља код деце и може да има озбиљне последице.
Кавасаки синдром који се појавио у земљама Европе и САД-а код деце која су прележала корона вирус забележен је и у Србији. Али, он не би требало да забрињава родитеље јер је ово изузетно ретка болест која је лечива уколико се установи на време.

Инфламаторни синдром ког карактерише висока температура, осип на кожи, коњуктивитис и оток лимфних жлезда, познатији као кавасаки синдром, од раније је познат у медицини и дечијим болницама у Србији. Њега изазива вирус, односно организам у борби са вирусом почне да напада сопствене крвне судове. Највероватније је корона вирус код деце код које је забележен кавасаки покренуо овакву реакцију.

„У сваком случају родитељи не треба да брину, јер и ако се јави овај поремец́ај, он је лечив ако се на време уочи, то је цела суштина. Родитељи треба да се јави лекару оног тренутка када осете да дете има температуру а да не знају због чега, ако се јављају оспе и друге промене карактеристичне за кавасаки“, каже за Спутњик Ида Јовановиц́, начелница кардиологије Универзитетске дечје клинике.

Јовановиц́ева додаје да разлог за појаву овог синдрома није ослабљен имунитет, вец́ имуна реакција која је индивидуална, и каже да он може да се појави и код деце која су потпуно здрава, а након што прележе неку инфекцију дође до до појаве овог феномена.

„Ако се не лечи на време може да буде трагична, а ако се препозна али касно, тада остају трајне последице на коронарним артеријама и ризик за цео живот од инфаркта миокарда“, указује наша саговорница.

Кавасаки синдром атипичан после короне

Према речима начелника пулмологије Института за мајку и дете Предрага Миниц́а, појава кавасаки синдрома је са епидемијом коронавируса постала атипична. Чешц́е се јављају пацијенти старији од 5 година који имају само неке од симптома.

„Кавасакијева болест, као што видите по називу да ју је Јапанац описао, нарочито је била заступљена у Јапану и земљама Далеког истока, али је наравно има и код нас. То је синдром, односно васкулитис који обично покрец́у вируси. Овог пута је то по свој прилици овај ковид вирус, иако је код једног броја деце немогуц́е доказати његово присуство. Али је очигледна његова атипичност. А типично за кавасаки је да га добије дете испод пет година са високом температуром која траје дуже од пет дана која не пада ни на какве антибиотике. Поред температуре то је васкулитис средњих крвних судова, а тај средњи крвни суд је коронарна артерија. Она се прошири, дође до дилетације анеуризме коронарне артерије и мало дете може да добије инфаркт“, објашњава Миниц́.

На Институту за мајку и дете тренутно се налазе два пацијента са кавасаки синдромом која се успешно лече. Оба пацијента према сведочењу нашег саговорника имала су коронавирус, односно код једног је тест био позитиван а код другог лажно негативан, јер је установљено присутство антитела. Оба пацијента су старија од пет година и имала су само неке од симптома.

„Код нас је то релативно честа ствар на Институту. Сигурно око 10 до 15 деце током године има кавасаки болест. А сада је мањи број те типичне деце, деце испод пет година, а има ових других. Тако је то и у свету примец́ено“, указује саговорник Спутњика.

Лечење кавасаки синдрома

Лечење кавасаки синдрома врши се терапијом имуноглобулина и кортикостероида и обично не траје дуго, додаје Миниц́. Уколико се даје права терапија у првих неколико дана, опоравак се јавља након три или четири дана. Ако постоји дилетација коронарних артерија онда се месецима даје аспирин.

Миниц́ закључује да код родитеља не треба да постоји страх и будуц́и да ова болест није инфективна вец́ реактивна.

Тренутно је актуелан процес при међународним институцијама у ком учествују и наше болнице које шаљу податке на основу чега ц́е се утврдити колики је проценат деце развило кавасаки синдром а да је прележало корона вирус. За сада у Србији није могуц́е установити да ли је дошло до пораста броја оболеле деце кавасаки синдромом након вируса Ковид 19.

Спутњик