Друштво

ХИТНО! РАСТЕ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНЕ! 2 СМРТНА СЛУЧАЈА, 114 НОВООБОЛЕЛИХ! КРИЗНИ ШТАБ ИЗДАО ВАЖНО САОПШТЕЊЕ!

Pixabay

У Републици Србији је до 15 часова 17. маја 2020. године регистровано укупно 10.619 потврђена случаја ЦОВИД 19. Од последњег извештаја тестирани су узорци 6.526 особе од којих је 114 позитивно, објављено је на сајту Цовид19.рс. Кризни штаб за сузбијање епидемије коронавируса издао важно саопштење због новог жаришта вирус у Врању
До 15 часова у Републици Србији тестиране су укупно 181.272 особе које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Хоспитализоване су 764 особе, док је на респиратору тренутно 18 пацијената.

Излечено је 4.713 оболелих пацијената.

У последња 24 часа преминуле су 2 особе. Укупан број преминулих од почетка епидемије је 230.

У последња 24 часа проценат позитивних у односу на број тестираних на коронавирус је 1,75 одсто.

Већи од уобичајеног броја позитивних у Србији је последица локалног жаришта у Врању, где је 53 од 114 нових позитивних.

Захваљујући проширеном тестирању и већим капацитетима за тестирање, жариште у Врању је идентификовано у раној фази и ситуација, која се прати континуирано, је већ локализована и под контролом. Жарише је фабрика намештаја “Додић” која је привремено затворена, а тестирани су како запослени, тако и њихове породице и људи са којима су били у контакту. Заражени су у највећој мери асимптоматски болесници, без или са минималним тегобама.

Уколико се жариште из Врања искључи из анализе, бројеви у Србији и даље показују континуиран тренд опадања испод 1% заражених од укупно тестираних (0,97% у протеклих 24 часа).

Србија тренутно тестира између 2 и 10 пута више по глави становника дневно у поређењу са регионом (преко 10 пута више од Албаније, 4 пута од Хрватске и око 2 пута више од Словеније и Мађарске). Циљ је да се оваквим обухватом тестирања ухвате сва потенцијална локална жаришта и ставе под контролу без даљег ширења како би се ЦОВИД-19 вирус у потпуности искоренио на територији Републике Србије.

Информер