Друштво

ОДЈЕДНОМ СМО ПРИМИЛИ 24 ПАЦИЈЕНАТА, ЗА ПОЛА САТА НАМ ЈЕ ОДЕЉЕЊЕ БИЛО ПУНО Др Тасић: Вирус је прешао црвену линију, наредног дана је УМРЛО СЕДАМ ОСОБА

  • Било је много тешких тренутака, тешких пацијената, а један од можда најтежих био је када смо буквално у истом тренутку примили 24 пацијента са потврђеним присуством вируса корона из Дома за старе у Смедереву – присећа се др Димитрије Тасић, специјализант интерне медицине Опште болнице “Свети Лука” у Смедереву.
    Он наводи да је болница била спремна за овај удар, упркос свим дилемама и недоумицама због нове, непознате болести. И пре првог зараженог пацијента предузете су све мере – један болнички спрат је издвојен за пацијенте са симптомима ове болести, док је зграда психијатрије, која је издвојена од комплекса, претворена у ковид-одељење.
  • Од проглашења епидемије па до 11. априла, у смедеревској болници било је тек неколико случајева који су упућивани у неку од ковид-болница у Београду. Град се добро “држао” све до дана када је ново жариште преко ноћи постао Дом за старе. Први тестови показали су да је зараза ушла у Дом. Настала је узбуна, јер је вирус прешао “црвену линију” одбране на коју су епидемиолози упозоравали.
  • Био сам у смени када смо добили информацију да је у току транспорт 24 корисника геронтолошког центра код којих је тестирањем установљен ковид 19. Они су, буквално, пребачени у болницу у једном маху, са три санитетска возила. Дочекали смо их спремни, иако у првом тренутку нисмо били сигурни шта да очекујемо, јер ипак је реч о непознатом непријатељу – сведочи др Тасић.

Није било, каже он, много времена за страх од сопственог заражавања због тог налета короне у болницу. Први задатак је био обавити неопходну процедуру с пацијентима. Олакшавајућа околност била је, каже, чињеница да већина пацијената није имала тешку клиничку слику.

  • Остао сам на послу до после поноћи, као и све медицинске сестре које су радиле другу смену, и уз помоћ треће смене успели смо да збринемо све пацијенте. Иако је у плановима било да се овде смештају пацијенти са ковидом 19 сукцесивно, тог дана, у пола сата, имали смо попуњено одељење – говори др Димитрије Тасић.

Према доступним подацима, седморо корисника Дома за старе је тих дана преминуло. Код троје је потврђен овај вирус, док три пацијента нису била тестирана. Биланс заразе међу најстаријима је 74 корисника Дома за стара лица и четрнаесторо запослених.

Било је веома важно да се вирус не прошири и не уђе међу особље болнице, што се, срећом, није догодило.

Доктор Тасић жели да нагласи да су све његове колеге показале одговорност, посебно млади лекари на специјализацији, који су повучени у матичне болнице да помогну у овој борби.

  • Поносан сам на све колеге, спремно смо одговорили на не баш лак изазов – каже др Димитрије Тасић.

Novosti