Друштво

ОПАСНО ЈЕ, ТО СУ МЛАДИ ЉУДИ, ДОСТА СЕ КРЕЋУ, МОГУ ДА ПРОШИРЕ ИНФЕКЦИЈУ! Доктор Тиодоровић открио: Ево како су се највероватније заразили радници из “Јуре”!

printscreen RTS

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је да ће сви радници фабрике “Јура” у Лесковцу бити тестирани на коронавирус, а до сада је урађено 1.200 тестова
Он је за телевизију Прва појаснио да ће свих 2.850 радника бити тестирано сутра и прекосутра како би била спречено даље ширење ковида-19.

  • То јесу млади људи са асимптоматским обољењем, тих 68 заражених што смо открили, може се рећи да немају много знакова обољења или мањих тегоба. Они се доста крећу и могу бити важан извор инфекције, а пошто потичу из села около могу проширити инфекцију, то може да представља велики проблем – закључио је он.

Он је казао да је сада неопходно одвојити заражене од оних који то нису, те да они који су са лакшим тегобама буду смештени у ковид болнице, највероватније у Нишу.

  • Да то буде решење да пресечемо даљу локалну трансмисијуу и да ово могуће локално жариште угасимо – рекао је Тиодоровић.

Према његовим речима, дошло је до заражавања у погону фабрике “Јура” и у Власотинцу, а узрок је начин организације рада.

  • Ако су радници на траци питање је да ли можете да постигнете да буду на два метра размака. Изгледа да је у почетку било проблема и са заштитном опремом – рекао је он.

Тиодоровић је казао и да је у тој фабрици проблем настао и у аутобусима који су превозили раднике на посао, а у којима се није поштовала одлука о размаку и празним седиштима.

  • Били су збијени у аутобусима у којима су превожени, није била поштована одлука о размаку – рекао је он.

Тиодоровић је најавио да ће одлука Владе о новим мерама сигурно бити обавеза ношења заштитних маски за лице у затвореном простору.

  • Ако сте напољу, у башти ресторана, сигурно маска неће бити неопходна, али ако сте у затвореном простру или радном простору маска мора бит неопходна – рекао је он.

Говорећи о попуштању мера, Тиодоровић је рекао да је Европска унија најавила такав тренд од 15. јуна и да је сигурно да ће Србија то пратити.

На питање да ли смо се превише опустили последње седмице, епидемиолог је казао да ће се последице тога видети у извештајима о зараженима од понедељка, уторка или среде.

Б92.нет