Свет

ОВО ЈЕ ТАЧАН ДАТУМ КРАЈА ЕПИДЕМИЈЕ У СРБИЈИ! Универзитет у Сингапуру направио рачуницу! Епидемија короне у свету биће готова 9. децембра!

Pixabay

Сингапурски научници израчунали кад ће у свакој земљи бити регистрован последњи оболели од коронавируса, што би означило завршетак епидемије. Последњи случај у свету требало би да буде забележен у Конгу 19. новембра, а 21 дан касније требало би да буде проглашен крај пандемије
Епидемија коронавируса у свету биће готова 9. децембра, предвиђа Универзитет за технологију и дизајн у Сингапуру. Научници тог универзитета израчунали су кад ће у свакој земљи бити регистрован последњи оболели од ковида-19, те су тим датумом означили и крај епидемије.

Тако би у Србији епидемија дефинитивно требало да буде окончана 23. јуна. Последњи случај требало би да буде забележен у Конгу 19. новембра, а 21 дан касније, колико је у просеку потребно за лечење од короне, биће проглашен крај епидемије у свету.

Према рачуници научника из Сингапура, епидемија у Хрватској биће готова десет дана пре него у Србији – 13. јуна. У Босни и Херцеговини крај се предвиђа за 4. јул, у Македонији за 21. јун, у Словенији за 15. јун, а у Црној Гори већ за 19. мај.
У региону епидемија у Грчкој требало би дефинитивно да буде окончана 13. јула, у Мађарској 5. августа, у Румунији 20. августа, а у Албанији тек 5. октобра.

Кад је реч о остатку света, најпогођеније земље у Европи – Шпанија и Италија, имаће епидемију све до 7. августа, односно 25. августа. Шведска, која је зарази приступила потпуно другачије од осталих држава, не увевши скоро никакве рестрикције, бориће се са коронавирусом све до 26. октобра. Француска ће се изборити с вирусом 5. августа, а Немачка четири дана раније – 1. августа, док ће у Аустрији епидемија трајати до 14. јуна. Британија, која сада има највише смртних случајева у Европи, бориће се са епидемијом све до 14. августа.
Према предвиђањима, Русија, која је сада на врхунцу епидемије са више од 10.000 новозаражених дневно, избориће се са вирусом 20. јула. Суседна Белорусија, која није предузела никакве мере за спречавање заразе, имаће епидемију до 14. августа.
С друге стране, у САД, у којој је највише заражених и мртвих, крај епидемије очекује се 27. августа.
Сингапурски научници објаснили су да је њихово предвиђање направљено у складу са епидемиолошким циклусом у свакој земљи, узимајући у обзир број тестирања, број оболелих, излечених и мртвих, као и низ других података. Ипак, како су нагласили, изнесену рачуницу не треба узимати здраво за готово, већ са резервом.

  • Колико год је модел рачунања тачан, треба имати у виду да се епидемија било ког вируса не држи увек математике. Предвиђање је направљено како би бар мало умањило нервозу међу људима и да би их спремило за следећу фазу у борби против вируса – истакнуто је у научном раду.

Према наводима научника, њихов рад може да послужи владама и компанијама широм света као оквирни водич у планирању будућих корака. Међутим, стручњаци истовремено упозоравају на опрез.

информер.рс