Свет

ЕВО ДО КОЈИХ ТЕРИТОРИЈА НИЈЕ СТИГЛА КОРОНА: Док се 214 држава бори са пандемијом вируса, 33 земље немају ниједан случај

Printscreen

Упркос томе што се корона вирус појавио у 214 земаља и територија на свету и заразио више од три милиона људи, 33 земље и територије још нису пријавиле ниједан случај.

Међу таквим државама су Комори, Лесото, Таџикистан и мале острвске државе у Тихом океану, попут Науруа, Кирибатија и Соломонских Острва.

Како наводи Ројтерс, до 20. априла, 214 земља и територија, од 247 које признају Уједињене нације, пријавило је најмање један случај корона вируса.

У чак 190 таквих земаља и територија примећена је локална трансмисија, односно ширење вируса унутар заједнице, док је 166 земаља и територија регистровало смртне случајеве.

Међутим, то што нека земља није пријавила да има заражене корона вирусом не значи да они и не постоје, напомиње агенција.

Као пример, наводи да Северна Кореја није пријавила ниједан случај корона вируса, иако се граничи са Кином, Русијом и Јужном Корејом – државама које се боре са великим бројем оболелих. То може значити да се његово постојање крије.

С друге стране, Азија бележи два велика таласа прекограничне трансмисије, док су многе европске земље почеле да пријављују случајеве крајем фебруара.

У фебруару и јануару Латинска Америка и Африка нису имале ниједан случај корона вируса, али се он касније великом брзином проширио на оба континента.

Такође, пет земаља и територија успело је да се ослободи вируса – британска прекоморска територија Ангвила, Гренланд, карипско острво Сент Бартелеми, које је под суверенитетом Француске, Света Луција, острвска држава у Карибима, и Јемен.

Ниједна од ових земља није пријавила смртне случајеве, а више нема ниједан активан случај, пошто су се све особе које су биле заражене опоравиле.

Такође, неке земље тврде да су успеле да драматично смање број нових случајева попут Кине и Новог Зеланда који је прогласио да је вирус елиминисан.

Курир.рс/Тањуг