Политика

ДАЧИЋ ПРЕДВИЂА НОВИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК ПОСЛЕ ПАНДЕМИЈЕ: Криза је јасно показала – међународне организације су неспособне, КИНА ЈЕ НОВИ СВЕТСКИ ЛИДЕР!

Printscreen

Криза у свету настала због пандемије вируса корона показала је нефункционалност међународних и регионалних организација, каже министар спољних послова Ивица Дачић
Он је навео да се Савет безбедности УН састао само једном од почетка пандемије, 9. априла, и то без успеха, јер нису могли да саставе чак ни председничко саопштење, а да се не говори о Резолуцији.

  • Ако не можете да саставите саопштење о борби против ковида у оваквим условима пандемије, када је оволико људи заражено и умрло, онда какву улогу ви можете да очекујете од те организације у решавању тог питања. Исто тако је и са другим организацијама – рекао је Дачић.

Како каже једна од последица пандемије биће преиспитивање улоге међународних и регионалних организација као што су УН, њених специјализованих организација као што је СЗО, али и ЕУ и других регионалних организација.

Напомиње да ће пандемија убрзати приближавање Кине позицији светског економског лидера и да би то могло да води још отворенијој и директнијој конфронтацији Кине са САД.

  • Тај процес ће повећавати притисак на друге државе да се позиционирају и одреде према тој борби САД и КИне на економском нивоу и шире – рекао је министар за ТВ Пинк.

Подсећа да криза може да се спречи само вакцинацијом, а да вакцина још није пронађена.

  • Криза ће трајати док се не појави вакцина. Идеја ће бити да се сви вакцинишу. Ко је буде пронашао зарадиће пуно новца – навео је он.

Како каже, Министарство спољних послова и Влада Србије прате како се понашају државе у региону и целој Европи, како попуштају мере које су увели.

Тањуг