Друштво

Епидемиолог Тиодоровић: Ево када се у Србији очекује ПАД БРОЈА ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНЕ

Printscreen You Tube

Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић очекује да ће крајем апила доћи до знатнијег пада у броју оболелих од корона вируса у Србији.
“Ако издржимо наредне две недеље, значи да ћемо моћи добро да се носимо све до краја априла, када очекујемо да ће доћи до једног знатнијег пада, а у мају очекујемо спорадичне случајеве”, рекао је Тиодоровић за “Блиц”.

Он је оценио да се у овом тренутку држимо добро, иако из дана у дан имамо све више оболелих, а почели смо да бележимо и смртне случајеве.

“Следећа недеља биће тешка, али ако издржимо дисциплиновано још 15 дана, тада можемо рећи да смо на добром путу да непријатеља ухватимо за рогове”, рекао је Тиодоровић.

Он је додао да се очекује све више потврђених случајева корона вируса, али је указао да сада постоији другачија стратегија, да ће се тестирати већи број људи и да ће лакше оболели одмах бити изоловани у халама, чиме ће се, како је навео, спречити ширење вируса и стећи јаснија слика о тачном броју оболелих.

“Свестан сам да је тешко давати прогнозе, поготово када немате све податке, јер ми смо сада тестирали мали број људи, тешке болеснике, а сада када имамо могућности за масовно тестирање, бићемо у предности. Сада то раде и домови здравља и све ће ићи много брже”, рекао је Тиодоровић.

Он је нагласио да Србија не може да се пореди са Кином, где су, како каже, ствари врло специфичне и огроман је број становника.

“Не бих нас поредио ни са Италијом ни са Шпанијом, можда је најбоља паралела са Швајцарском, и по броју становника и по кретању оболеих. Кинезу су нам рекли да нас они пореде са једном својом покрајином, ту смо слични по броју становника, по кретању броја оболелих и умрлих, и они су тамо за 29 дана сузбили епидемију. После тог периода нису имали више оболеле, али су на снази биле и даље ригорозне мере, које ми овде почињемо да примењујемо”, поручио је Тиодоровић.

Тањуг