Друштво

ИМУНОЛОГ ИЗ ТИРШОВЕ ОТКРИВА КОЈА ДВА ДАНА У РАЗВОЈУ КОРОНЕ СУ КЉУЧНА! “Овај вирус има једну особину која се ВРЛО РЕТКО ПОЈАВЉИВАЛА ДО САДА”

Printskrin RTS

Срђа Јанковић, имунолог рекао је да су они који имају корону највише заразни непосредно пре појаве симптома и одмах након разбољевања.

 • Два дана пред разбољевање су заразни, некада може и мало дуже, то су изузеци, али су та два дана пред разбољевање кључна – рекао је он у емисији “Упитник” на РТС.
  Он је рекао да негативан тест не значи да је особа сада безбедна да се креће, као ни да тест неће бизи позитиван чим се неко зарази.
 • Тест није чаробни штапић, он може да детектује вирус у организму тек када се он довољно умножи и када доспе у узорак који тестирамо. Ако сам се ја пре пет минута заразио и онда уплашено рекао можда сам се заразио дајте брзо тест урадио бих бесмислицу. За 5 минута не може да се развије, 5 дана је већ нето друго, али ни тада није сигурно. Дакле нема јемства, и нека та реч остане кључна ништа не јемчи да ће тест открити вирус, оно што јемчи да смо спровели мере јесте да се изолација продужи на највећи могући период инкубације, али није лоше да откријемо тестирањем пре тога да неко има вирус јер ћемо тако спречити могућност некоме ко је неодговоран да зарази друге, што се дешавало – појаснио је Јанковић. Он је навео да мере морају бити појачане јер се, како каже, ми сада боримо да преломимо ток ове епидемије.
 • Тестирање је и до сада обавило стратешку функцију само у другачијој фази тока епидемије. Оно нам је давало кључни увид у ток епидемијске криве и обавило је свој посао. Сада нам треба још то тестирање да бисмо имали увид и даље. Тестирање служи да имамо увид у ток епидемије, а изолација и самоизолација да је прекинемо и те две ствари не треба мешати – рекао је он.
  Треба поштовати препоруке здравог живота када је реч о подизању имунитета, али за сада се не зна да нешто посебно делује на овај вирус, рекао је он.
 • Специфичан имунитет за овај вирус може да да само вакцина, а њу још не очекујемо јер је тестирање дуг процес, које ће трајати минумум годину две. Не знамо још за следећу годину да лиће да постоји и даље овај вирус, једна од могућности је да да се угаси, али то је тешко у овом тренутку.
  Осврћући се на приче на друштвеним мрежама да је ово једна врста прехладе, Јанковић је то сликовито објаснио.
 • Имамо нашу кучну мачку, тигра, лава, пантера…све су то мачке, али наша кућна мачка није ниједна од побројаних. Тако је и нови вирус члан породице 7 вируса који напада људе, а у тој породици има и оних који изазивају обичну прехладу, неки мало компликованију, а има и оних који нису више међу нама. Сада имамо једну нову мачку која има оштре канџе и зубе – рекао је он.

Јанковић је појаснио да је главна карактеристика овог вируса висока заразност.

 • Овај вирус је веома заразан, неки вируси су имали већу смртност, али су били много мање заразни. Осим тога, има и велику вируленцију (способност да изазове болест) која на такву заразност може да угрози велики број живота. Видели смо шта се дешава када се отргне контроли. Код нас не мора да се отме контоли. И даље је порука “спљоштимо криву” и сада почињемо да скачемо по њој да је што боље спљоштимо – рекао је имунолог.
 • Ако дозволимо да овај вирус зарази много људи, да у тој великој игри бројки нажалост чак и врло мали удео оних који имају неку невидљиву предиспозицију који нису у ризичним групама, дакле чак и врло мала појединачна вероватноћа да некога ко није ризична група закачи тежак облик, када се помножи са великим бројем заражених, значи значајан број угрожених живота. Људи нису бројке, али оне служе да нам помогну да спасимо животе ако знамо да гледамо кроз њих. То је наш дурбин. Ми делујемо на ток епидемије тако да га променимо да што мањи број живота буде угрожен. И ми смо још увек у повољној позицији за то и ако се буде све поштовало ово што смо рекли, и ако буде још неких пооштрених мера, ми имамо изгледе да нам бројке никада не покажу тако нешто. Све зависи од нас, ништа се неће десити само од себе – закључио је он.

ртс