Друштво

СРБИЈА КРЕНУЛА У КОНТРАНАПАД НА КОРОНАВИРУС! Почиње тестирање првих 10.000 људи, ово су све фазе!

Ministarstvo odbrane

План је да се лакше оболели сместе и у Новом Саду у зграду “Спенса” и Нишу у Хали “Чаир” * У домовима здравља широм Србије обављаће се тестирања
Хала Београдског сајма претворена је готово преко ноћи у простор са 3.000 кревета у коме ће се смештати сви они који имају благе симптоме коронавируса, што је део најновијих мера у борби против ове опаке болести. Ускоро креће и масовно тестирање, а за почетак прво ће бити тестирано око 10.000 људи у самоизолацији који су били у контакту са зараженима.

Наиме, држава је хитно реаговала и за веома кратко време од обичне хале направљен је простор који ће бити од великог значаја у овој борби против опасног вируса. Више стотина припадника Војске Србије почело је са постављањем 3.000 болничких кревета, а припрема Сајма за прихват пацијената део је најновијих мера донетих после састанка са кинеским стручњацима који су допутовали у Београд. Једна од њих је и масовно тестирање, а сви заражени са лакшим симптомима биће смештени на Сајму. План је да се исто уради и у Новом Саду (зграда “Спенса”) и Нишу (Хала “Чаир”).

  • Нови метод борбе против коронавируса подразумева да ћемо више људи тестирати. Имаћемо један део у домовима здравља у којем ће бити рендген апарат и апарат за лабораторију, где ће долазити сви пацијенти за које се одреди да морају да буду тестирани – објаснио је министар здравља Златибор Лончар. Министар је истакао да ће сви домови здравља имати једног епидемиолошког техничара из завода за јавно здравље како би се ова мера спровела.

Нападамо вирус

Лончар је додао да ће та стратегија почети да се реализује у року од два до три дана, као и да ће епидемиолози одредити ко треба да буде тестиран.

  • Прелазимо у то да ми нападамо вирус, да га идентификујемо и да се боримо са њим. То ће кренути у року од два дана, док припремимо све што је неопходно. Са кинеским стручњацима договарамо се око тестирања и свих пројеката које морамо да урадимо у овом времену. Потребно је да на Сајму одредимо посебан улаз за докторе, посебан за пацијенте, да би све било безбедно – нагласио је он.
    Епидемиолог Предраг Кон навео је и да тренутно није разрађена тачна процедура тестирања, али да је технички неизводљиво да се иде по становима. Он је објаснио да ће они који буду позитивни на коронавирус бити издвојени у посебно адаптиране објекте како би се у потпуности сузбила могућност преношења заразе и нагласио је да је то најважније. Он је додао да не постоје капацитети да се изолују сви чланови породице зараженог, као што је то био случај у Кини.

Позиви за тестирање

Говорећи о томе колико би то могло да буде људи, Кон је истакао да ће сви лабораторијски капацитети бити укључени. Према његовим речима, око 10.000 људи је у самоизолацији под надзором, ради се о огромном послу, а мора се водити рачуна да постоји што мања могућност заразе.

  • Требало би да се тестирају и породице оних који су допутовали из иностранства, као и породице оних који су били у самоизолацији. Већ су се организовани делови домова здравља, треба организовати посао да људи могу да се тестирају, али нема скупљања тестова по кућама. Ово је најбоља методологија за чување живота и одвајање кадра који је најспособнији – закључио је Кон.
    Подсетимо, од почетка марта у Србију се из земаља погођених коронавирусом вратило више од 318.000 наших држављана, а најмање 6.000 њих је побегло из карантина јер су били у контакту са зараженима.

Колико ће трајати епидемија

О томе колико ће епидемија трајати код нас Кон каже да је незахвално говорити.

  • Наше кинеске колеге су из провинције која има 7.000.000 људи, колико и Србија, и оне су успеле за 29 дана да то реше, зато се помињу ти рокови. Да ли смо ми способни? То ћемо видети. Зависи од знања, капацитета и добре воље свих који учествују. Не очекујем да ће бити проблема – казао је он.

Информер