Друштво

КОРОНАВИРУС МОЖДА НИКАДА НЕЋЕ НЕСТАТИ! Ово су ТРИ МОГУЋА СЦЕНАРИЈА како ће се одвијати пандемија до краја године

Pixabay

Аналитичари највећих консултантских компанија у свету разрадили су три сценарија како се може одвијати ситуација са пандемијом корона вируса до краја ове године: оптимистички, лош али не и катастрофичан и најгори.
Сматрају да други сценарио у овом тренутку делује најреалније, али и сами исказују велике резерве према овим погнозама јер је због до сада исказаних особености вируса тешко предвидети крајње последице.

Опримистички: брз опоравак

Први сценарио је оптимистички, односно предвиђа брз здравствени опоравак, па тиме и боље изгледе за економију. Према тој верзији, показује се као тачна претпоставка да је вирус осетљив на промене годишњих доба и са растом температуре повлачи се у свом жаришту, односно у кинеској покрајини Хубеи већ до краја марта. Средином маја врхунац епидемије пролази и у другим подручјима у свету која су захваћена заразом, а на југу Европе можда и нешто раније, због веће изложености вируса сунцу. Најдуже се задржава на Средњем истоку, али и тамо епидемија слаби и нестаје до краја јуна.

Релативно спор опоравак

Други, и према мишљењу стручњака за сада највероватнији сценарио доноси релативно спор здравствени опоравак од вируса, па тиме и глобално успоравање економије, с релативно озбиљним падом привредног раста због трендова који су обележили почетак ове године. То на глобалном нивоу значи пад БДП са 2,5 одсто на 1,5 одсто, максимално два одсто. Ова варијанта се такође заснива на претпоставци да је вирус осетљив на промене климатских услова, али због брзине ширења епидемије опоравак је спорији него у првом сценарију.

Кина се у овој верзији здрарвствено опоравља до краја марта, али је вирус активан у другим регионима у свету до краја јуна, када ће почети да се повлачи. Иза себе оставља велике економске последице, пре свега због шестомесечног заустављања многих привредних активности.

Према том сценарију, све до краја године осећаће се последице: туристи и даље неће путовати или ће то чинити само на кратким дестинацијама и то аутомобилом, у продавницама ће и даље недостајати техничке робе, а највеће последице, осим авиокомпанија, могли би да претрпе трговци производима који се заснивају на технолошким компонентама из Кине.

Најгора варијанта: све стаје док се вирус сам не исцрпи

Трећи сценарио доноси катастрофу. Здравствену, јер ће се показати да вирус није осетљив на промене климатских услова. То онда има за последицу да се почетна епидемија неће завршити, него ће се, уз веројатне додатне мутације самог вируса, трансформисати у глобалну, дуготрајну пандемију без предвидљивог рока трајања.

Ту статистике више не помажу, нити је могуће саветовати компаније шта су најбоље пословне опције у таквој ситуацији. Уместо умереног оптимизма из прва два сценарија, то би била ситуација у којој драстично пада тражња на тржишту, купују се само најосновнији производи неопходни за живот. Бензин је јефтин, јер се не путује. Извоз замире, роба из увоза је скупа, неисплатива увозницима, свет је у дубокој рецесији, у којој, због основног здравственог узрока, ниједна од познатих економских полуга не функционише.

Финансијска тржишта су у клиничкој смрти. Ако се не пронађе лек против короне, у том, најгорем сценарију, свет ће бити присиљен да чека на природан крај ширења вируса, односно да се исцрпу могућности за његово ширење.

каматица.цом