Друштво

ОГЛАСИЛА СЕ ДОКТОРКА ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ! ИМА САМО ЈЕДНУ ПОРУКУ: Не можете ни да замислите колика би то трагедија била…

Marko Đoković/Informer

Докторка Даница Грујичић, начелница Центра за неуроонкологију Неурохируршке клинике Клиничког центра Србије, огласила се у јеку епидемије са коронавирусом у Србији.

 • Знам да никоме није лако данас, и да је тешко да преко ноћи мењате животне навике и да стајете са некавим плановима које сте започели. Али ове драстичније мере дисциплине које су уведене су неопходне, само максимална дисциплина и што већа изолација могу довести до краја епидемије. Да ли ће ово трајати неколико недеља или неколико месеци зависи искључиво од нас колико смо спремни да сачувамо своје ближње а то су пре свега најстарији и они који већ имају неку болест – рекла је докторка и наставила:
 • Немојте бити себични, имајте не уму да многи лекари, медицинске сестре, техничари, спремачице, медицинско особље ради прековремено, да не виђају своје породице и да су најизложенији и најугроженији. То су ваше комшије, пријатељи или чланови породице. Ако могу они да буду дисциплиновани и да пошују све протоколе, у болницама које су далеко већи од правила које морате да пуштујете ви а то је да не излазите или када морате да поштујете правила.

Докторка се посебно осврнула на онколошке болеснике.

 • ПОРУКА ОНКОЛОШКИМ БОЛЕСНИЦИМА ~ Нажалост Србија има много онколошких болесника, скоро да нема породице која нема једног члана који се лечи. ВАЖНО: Ако ВИ или било ко од чланова ваше породице има температуру или знаке било какве инфекције МОЛИМ ВАС ДА БЕЗ РАЗМИШЉАЊА позовете број телефона на Институту за онкологиују и радиологију 011 2067-100 Уколико сте на овај начин угрожени немојте долазити на Институт, а да се не консултујете са нама.

НЕ МОГУ да верујем да постоје људи као што се недавно десило, да је један наш пацијент имао температуру попио лек који му је тренутно оборио температуру и нас слагао да је здрав како би га примили. Људи морају бити свесни последица ако вирус попут КОРОНЕ уђе у Институт. Имајте одговорности према другим људима, сви ће добити терапију никог нећемо оставити на улици, али морате бити искрени не можете мислити само на себе у оваквим тренуцима. Срећа па се после тестирања испоставило да није корона у питању. А шта да је била? Ако уђе КОРОНА на Институт не можете ни да замислите трагедију која ће настати а и ти људи имају своје породице. ДАКЛЕ БУДИТЕ ОДГОВОРИНИ! НИКО НЕЋЕ ОСТАТИ БЕЗ ТЕРАПИЈЕ САМО ВАС МОЛИМ ДА БУДЕМО СВИ ДИСЦИПЛИНОВАНИ! – изричита је докторка Грујучић.

За све остале, она је имала следеће поруке.

ЗА СВЕ ОСТАЛЕ:

 • Носите рукавице и маске
 • Немојте излазити без преке потребе
 • Заборавите на шетње, паркове, рекреацију, излете и сл.
 • Перите руке увек чим уђете у кућу или било коју просторију, користите десифинкациона средства или било какав алкохол.
 • Одржавајте личну хигијену
 • Немојте правити журке и окупљања по становима

Докторка Грујичић говорила је и о лековима.

 • Што се тиче лекова који су се показали као корисни у борби против КОРОНЕ или лек против маларије који се користи када је већ плућна инфекција наступила они се налазе у болницама, све приче како тог лека нема и како неко покуповао лек су ЛАЖ! Лека има у свим болницама, и могу га давати само лекари јер као и сваки лек има нежељена дејства у зависности од количине. Сви који шире овакву врсту дезинформација заслужују најстроже затворске казне! – нагласила је.

На крају обраћања, докторка је захвалила свима који се боре.

 • Велика похвала и и заиста феноменална организација колега на Клиници за инфективне болести у Београду на челу са др Гораном Стевановићем. Велики напор и велико хвала свим лекарима, сестрама, медицинском особљу спремачима који данонћно воде битке на својим клиникама, болницмаа, домовима здравља. ВЕЛИКО ХВАЛА медијима, који су такође у извесном ванредном стању пошто многи од њих раде даноноћно како би извештавали о свему, јако одговаран приступ што је јако важно. ХВАЛА просветним радницима који су се феноменално организовали и држе наставу. ХВАЛА војсци, полицији, градској чистоћи, санитарним инспекторима, фармацеутима. ХВАЛА свим људима који раде у продавницама, поштама банкама. Коначно после 7 дана почињемо да будемо дисциплиновани и одговорни. Молим вас да изгурамо још боље наредни период како би сви могли што пре да се вратимо нормалним животима – написала је.

Информер