Свет

КОНАЧНО САДА ЗНАМО ДА ЛИ ТОПЛО ВРЕМЕ УБИЈА КОРОНУ! Детаљна анализа и УПОЗОРЕЊЕ научника о ширењу ВИРУСА!

Pixabay

Чини се да заједнице које живе у топлијим местима имају компаративну предност у успоравању преношења коронавирусних инфекција, показала је рана анализа научника са Технолошког института у Масачусетсу.

Истраживачи су открили да се вец́ина преноса коронавируса догодила у регионима са ниским температурама, између 3 и 17 степени Целзијуса.

Док су земље са екваторијалном климом и оне на јужној хемисфери, где је тренутно средина лета, пријавиле случајеве коронавируса, региони са просечном температуром изнад 18 степени представљају мање од 6 процената глобалних случајева до сада.

„Где год су температуре биле хладније, број случајева је почео брзо да се повец́ава“, рекао је Касим Букари, са М.И.Т. ко је коаутор студије.

„То видите у Европи иако је здравствена заштита међу најбољим на свету.“

Температурна зависност је такође јасна у Сједињеним Државама, рекао је др Букари. Јужне државе, попут Аризоне, Флориде и Тексаса, приметиле су спорији раст епидемије у поређењу са државама попут Вашингтона, Њујорка и Колорада.

Сезонски образац сличан је ономе што су епидемиолози приметили код других вируса. Др Дебора Бирк, глобални координатор за борбу против АИДС у Сједињеним Државама, а такође и члан радне групе за коронавирус Трампове администрације, рекла је током недавног брифинга да грип на Северној хемисфери углавном следи тренд од новембра до априла.

Четири врсте коронавируса које сваке године изазивају прехладу такође нестају кад дође топлије време.

Др Бирк је такође приметила да је образац сличан епидемији САРС-а 2003. године. Али је нагласила да је због тога што је епидемија вируса у Кини и Јужној Кореји почела касније, било тешко одредити да ли ц́е нови коронавирус добити исти ток.

Најмање две друге студије донеле су сличне закључке за коронавирус. Једна анализа истраживача у Шпанији и Финској открила је да се чини да је вирус пронашао уточиште у сувим условима и температурама између минус 2 и 10 степени.

Друга група је открила да су пре него што је кинеска влада започела са увођењем агресивних мера заштите, градови са вишом температуром и влажнијим срединама пријавили спорију брзину преношења инфекције.

Али ниједну студију нису рецензирали други научници, а др Букари је признао да су фактори попут ограничења путовања, мера социјалног дистанцирања, варијације у доступности тестова и болничких оптерец́ења могли утицати на број случајева у различитим земљама.

Могуц́а повезаност између случајева коронавируса и климе не би требало да доведе креаторе политике и јавност да се опусте.

“Још морамо да предузмемо снажне мере предострожности”, рекао је др Букари. “Више температуре могу овај вирус учинити мање ефикасним, али мање ефикасан пренос не значи да нема преноса.“

Топлије време може отежати опстанак коронавируса у ваздуху или на површинама дужи временски период, али могао би бити заразан сатима, ако не и данима, рекао је др Букари.

Чак и сезонски вируси попут грипа и вируса који узрокују прехладу не нестају у потпуности током лета. Они су и даље присутни у телима многих људи и у другим деловима света, тражец́и своје време док се не створе услови да се инфекције поново рашире.

Неки вируси имају супротан образац. На пример, полио и туберкулоза имају тенденцију бржег ширења у топлијим временима. А неки вируси можда уопште немају сезонску варијацију.

Проц́и ц́е још четири до шест недеља пре него што ц́е здравствени званичници имати јаснију слику о томе како временски обрасци обликују путању коронавируса, рекао је Џарбас Барбоса, помоц́ник директора регионалне канцеларије Светске здравствене организације фокусиране на Америку.

Чињеница да се коронавирус шири у јужним деловима планете показује да је овај вирус отпорнији на топлије време од грипа и других респираторних вируса који су се ширили преко граница у прошлости. Због тога СЗО званичници и даље позивају земље да хитно и агресивно делују како би покушале да задрже вирус, док је број случајева релативно низак, а блиски контакти лако могу да се пронађу и постану карантински.

„Једна од великих опасности у претпоставци да је вирус мање опасан у топлијим температурама, међу одређеним узрастима или за било коју одређену групу је осећај да сте тријумфовали“, рекао је Хулио Френк, лекар, који је у Мексику био министар здравља и сада је председник Универзитета из Мајамија “Ако људи не буду послушали упозорења и препоруке здравствених радника, резултати ц́е бити катастрофални.”

Али с обзиром на то да се висока влага и вруц́ина савршено поклапају углавном током јула и августа у неким деловима северне хемисфере, др Бухари је упозорила да би ефекти топлијег времена на смањење преноса могли да трају само накратко у неким регионима.

„Ово сугерише да чак и ако се ширење коронавируса смањи при вец́ој влажности ваздуха, његов ефекат би био ограничен на регионе изнад 40 степени северне хемисфере што обухвата вец́ину Европе и Северне Америке“, рекла је.

А пошто је толико тога непознато, нико не може предвидети да ли ц́е се вирус вратити са овом жестином на јесен.

Kurir.rs/The New York Times