Друштво

КОЈЕ СУ СВЕ МЕРЕ НА СНАЗИ ОД ДАНАС: Затворени гранични прелази, аеродром, међуградски саобраћај…

Од јутрос у 8 сати затворени су сви гранични прелази за улазак путника у Србију у друмском, железничком и речном саобраћају, у оквиру мера Владе Србије у борби против корона вируса.
Иначе, већ је забрањено кретање свих грађана у периоду од 20 часова до пет сати ујутру. Старијим грађанима од 65 је потпуно забрањен излазак из својих домова.

Ограничено је јавно окупљање на отвореном и у затвореном простору, тако да дистанца између особа мора бити најмање два метра, односно да на површини од цетири квадратна метра не моше бити више од једне особе.

Поред тих мера, данас од 12 сати укида се и јавни међуградски превоз. У Београду се од вецерас укида јавни превоз у периоду од 20 часова до пет сати ујутру.

За наше држављане који долазе из иностранства наложена је самоизолација у периоду од 14 и 28 дана, у зависности од тога из које земље долазе.

Одлуком Владе Србије јуце од 12 цасова је до даљег обустављен и медународни путницки авио-саобрацај са Аеродрома “Никола Тесла” у Београду, али не и за карго саобраћај и хуманитарну помоћ.

Такође, Аеродром “Константин Велики” у Нишу је затворен је до даљег.

Отворен је прихватни камп у Моровићу у којем ће бити смештени наши држављани који долазе из иностранства, а немају пријављено боравиште у Србији, као и за које лекари процене да могу постати здравствени ризик.

Након проглашења ванредног стања 15. марта затворене су школе и факултети, а настава се одвија од куће преко РТС канала и путем дигиталних платформи, за сада само за основце.

У складу са новим мерама Владе Србије о ограницењу кретања градана у циљу сузбијања корона вируса продавнице мешовите робе и прехрамбених производа, пекаре, угоститељски објекти, банке раде према измењеном радном времену, углавном од 8 до 18 сати.

Поште раде од 10 до 17 сати радним данима, а суботом од 10 до 14 сати.

Радно време пошти које раде недељом биће од 10 до 14х, а Главна пошта у Таковској улици у Београду радице радним данима од 10 до 17х и викендом од 10 до 14х.

Све пијаце које се налазе у сиситему “Градских пијаца” у Беогаду свакодневно у периоду од 8 до 15 сати.

Донета је и одлука о затварању јавних служби, али се она не односи на Пореску управу, Управу царина и Управу за трезор, с обзиром на то да би њихово затварање нарушило несметано функционисање државе, поготово у периоду ванредног стања.

Забрањено је подизање цена 36 основних животних намирница

Сви јавни догађаји, културни и спортски, су отказани, а културне институције затворене, док поједине дају занимљив он лајн садржаји.

Прекинуте су све изборне радње за изборе који су били заказани за 26. април.

Информер.рс/Тањуг

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment