Друштво

“ПОВЕЋАВА СЕ БРОЈ ПАЦИЈЕНАТА СА ТЕШКОМ КЛИНИЧКОМ СЛИКОМ” Директор Инфективне клинике у Београду: Још нема ЕКСПЛОЗИВНОГ ШИРЕЊА ПАНДЕМИЈЕ

printscreen

Према последњим подацима Министарства здравља у Србији је забележено 118 заражених коронавирусом. То је 15 нових случајева у односу на јуче. Директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС доктор Горан Стевановић каже да је и неколико пацијената у Београду у завршној фази лечења, али да је од ноћас још троје пацијената на респираторима.
Стевановић каже да је тренутна ситуација очекивана.

“Полако се попуњавају капацитети. По плану Министарства здравља, ангажовали смо и секундарне капацитете у болници Драгиша Мишовић. Имамо 22 позитивна пацијената који су на клиничком лечењу код нас и имамо око 30 људи који су хоспитализовани и током поподнева се очекују резултати њихових тестирања”, објашњава Стевановић.

Истиче да је ситуација за сада под контролом али захтева озбиљност од свих.

“Имамо неколико пацијената који су у завршној фази лечења. За неке чекамо резултате поновљених тестирања. Ако буду негативни, планираћемо отпусте. Код нас је од ноћас још троје пацијената на вештачкој вентилацији. Број пацијената са тешком клиничком сликом се полако повећава. За сада епидемиолози успевају то да успоравају, а на нама клиничарима је да им пружимо најбољу могућу негу”, каже Стевановић за РТС.

Сматра да су све владине мере показале добре резултате јер још увек нисмо имали експлозивно ширење епидемије и раст броја оболелих.

“Даље пооштравање мера и све што ће се применити има за циљ да се крива оболелих што је могуће више заравни и да покушамо епидемију да развучемо на што дужи период и тако добијемо што мање оболелих по дану. У том случају не би дошло до преоптерећења здравственог система”, објашњава Стевановић.

Истиче да је Министарство здравља разрадило детаљне протоколе и стратегију како ће се који од болничких капацитета сукцесивно укључивати сходно потребама и броју оболелих.

“Укључиваћемо их онако како ситуација буде захтевала и како се број оболелих буде повећавао. У овом тренутку, поред Инфективне клинике, укључена је болница Драгиша Мишовић, припремљена је и Клиника за пулмолигију Клиничког центра Србије. Остали капацитети су на стендбају и чекају даљи развој ситуације”, каже Горан Стевановић.

ртс