Друштво

Порођај трудница са короном у Вишеградској и Народном фронту

informer.rs

ГАК Вишеградска и ГАК Народни фронт одређене су да збрињавају труднице уколико постоји сумња или је потврђено да су заражене новим корона вирусом, каже директор ГАК Вишеградска Александар Стефановић.
Он је за ТВ Прва нагласио да су на основу препоруке Министарства здравља направили протокол примања, лечења и порођаја трудница са новим корона вирусом.

“У том протоклолу стоји да ћемо труднице које гравитирају према Београду прихватати у ГАК Вишеградска и Народни фронт. Те две установе су одређене као референтне да збрину труднице и да обаве порођај уколико имамо сумњиве или потврђене случајеве корона вируса”, нагласио је он.

Наводи да ГАК Вишеградска има сву неопходну заштитну опрему, средства за дезинфекцију и урађени су сви протоколи како се поступа уколико се појави пацијент са новим корона вирусом.

Он је навео да су осим протокола који су стигли из Института Батут и Министарства здравља направили своје интерне протоколе, како се понашати уколико се појави трудница са новим корона вирусом – направљен је алтернативни улаз за такве пацијенте, изоловане собе за дијагностику и лечење, као и посебно боксови за порођај и касније собе за опоравак.

Наглашава да је у тој здравственој установи појачана контрола трудница на самом улазу, да се оне на пријему прегледају, а задржавају само оне којима је болничко лечење неопходно.

“Трудимо се да смањимо број пацијената који леже због епидемиолошких разлога. Није доказано да су труднице ризична група за обољевање од новог корона вируса. Немамо смртне случајеве трудница, а није доказано да се инфекција преноси са мајке на плод”, рекао је Стефановић за ТВ Прва.

Како каже та клиника спремна је за првог пацијента са новим корона вирусом, да ће порођај бити завршен на уобичајен начин, а да ће беба бити изолавана на две недеље.

Напомиње да нема довољно доказа да нови корона вирус може довести до спонтаног побачаја, али уколико је реч о одмаклој трудноћи вирус може довести до прскања водењака и превременог порођаја.

тањуг