Друштво

ДАЧИЋ: Ригорозне мере у циљу очувања здравља грађана! КИНА ЈЕ ДАЛА РЕЦЕПТ СВИМА У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНАВИРУСА

printscreen

Влада Србије је у свакодневном заседању, а данас ће бити одржане најмање две седнице на којима ће се донети нове мере које су ад хок и које зависе од тренутне ситуације, каже министар спољних послова Ивица Дачић.
Он је на ТВ Прва рекао да је циљ мера да нема мртвих и навео да се у очекивању да епидемија коронавируса добије шире размере предузимају мере и у Европи на ограничењу кретања, затварању граница, прекиду међународног авио саобраћаја и путничког саобраћаја.

Дачић је нагласио да су све ригорозне мере у циљу очувања здравља грађана, а да је Кина, у којој је недавно био за време епидемије и када је у Европи блио релативно мирно и безбедно, дала свима рецепт у борби против опаке болести.

Многи у Европи су тада, каже Дачић, прилично невољно гледали на мере које је Кина предузимала, а које су биле ригорозне и подразумевале личну одговорност и дисциплину и које су донеле резултате и савладана је епидемија у Кини.

“У ванредном стању доносе се мере које се односе на ограничење људских права и собода. Здравље људи је најважније”, рекао је Дачић.

Нажалост, каже Дачић, и поред свакодневних апела свих званичника у Србији да наши држављани из дијаспоре не крећу на пут ка Србији, нису уродили плодом.

“Видели сте да ситуација није охрабрујућа и велики број људи се одлучио за тај пут”, рекао је Дачић и најавио нове мере Владе Србије с обзиром на то да се ситуација мења из часа у час.

Навео је да је процена да најдрастичније мере, као што су ограничење кретања за све од 20 сати до 5 часова ујутро и забрана изласка старијих од 65 година из кућа, ипак дају резултате.

“Сада се очекује да ће се то показати на медицинском плану”, каже Дачић.

Тањуг