Друштво

АКО ИЗДРЖИМО 6 НЕДЕЉА У ИЗОЛАЦИЈИ СПРЕЧИЋЕМО ЕКСПЛОЗИВНИ РАСТ ОБОЛЕЛИХ! Важни савети епидемиолога Предрага Кона

Pixabay

Епидемија короне трајаће сигурно шест недеља, али ако у том периоду останемо у изолацији, спречићемо даље ширење заразе и нагли пораст оболелих. Самим тим, победићемо вирус, каже наш еминентни епидемиолог Предраг Кон.
Кон каже да ће епидемија сигурно трајати дуже од шест недеља, али је битно да у том периоду останемо у изолацији како бисмо спречили нагли пораст оболелих.

  • Ако успемо да издржимо шест недеља у изолацији, свакако ћемо обезбедити да нема наглог пораста оболевања и завршићемо посао у смислу да нема експлозивног пораста и омогућићемо здравственом систему да опстане. Битно је да смањимо контакте и спречимо преношење вируса како бисмо на тај начин успели да прегурамо и развучемо епидемију – истиче епидемиолог Кон.

Наглашава да је до огромног броја умрлих у земљама угроженим вирусом корона долазило услед оболевања здравствених радника, због чега здравствени систем у тим земљама није могао да опстане.

  • Због наглог оболевања људи који раде у здравству и наглог преношења преко тих људи, читав систем више не може да функционише и прави се зачарани круг. Морамо да будемо потпуно свесни да се читава ова борба изолације врши зато да здравствени систем остане потпуно способан да би могао да прими и те најстарије. Најугроженији су они које сад држимо у изолацију, дакле старији од 65 година, јер су практично они ти који могу трагично да заврше. Сада је битка за очување живота најстаријих, а сама епидемија не може да се заврши. Она може само да се развуче и да се та крива спљошти – објашњава епидемиолог.
  • У односу на прошли понедељак смањен је број оболелих од акутно респираторних инфекција и обољења сличних грипу. И то ће сада да почне да пада, због ових мера.

Добра вест је да би топло време свакако требало да утиче на опстанак вируса корона.

  • Теоретски, вирус не може да има такав потенцијал са доласком топлих дана. То кажем на основу свих досадашњих искустава свих респираторних вируса. Лично нисам очекивао од вируса корона да ће имати такав потенцијал и да ће изазвати пандемију – каже Кон и додаје:
  • Основна ствар је да смањимо што је могуће више контаката. Не можемо и не смемо да зауставимо живот у потпуности, али и то је могуће ако ово достигне огромне размере. За сада је ситуација потпуно под контролом, али ускоро неће моћи да буде под таквом контролом и о томе ћемо редовно обавештавати.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је јуче за ТВ Прву да нико не може да тврди колико ће да траје актуелна ситуација, али да би у случају да се сви придржавају мера и да се сви изолујемо могло да траје шест недеља.

  • Можемо да гледамо искуства Италије или других земаља када је тај пик кренуо после друге недеље, али свака држава је за себе. Сличности у понашању може да буде, али буквално нико не може да предвиди у ком правцу ће ово да иде у Србији. Ако се сви изолујемо, уђемо у куће и придржавамо се мера, можда бисмо могли да наслућујемо побољшање за неких шест недеља. Као што видим, ми се тренутно не придржавамо, према томе од нас зависи какав ће резултат бити и нико не може да нам буде крив за то ако нисмо одговорни ни према себи, ни према другима – истакао је министар Лончар.

Како је додао, једини начин је да останемо у изолацији и самоизолацији.

  • Молим људе да схвате да је сваки одлазак у продавницу, кафић, ресторан или тржни центар велика могућност да се заразе од короне и да већ сутра заврше у болници, или не дај боже на респиратору. Ако се дешава ово као што се сада дешава, да ја вас не чујем због оволико возила на улици и буке која постоји, онда ћемо имати озбиљнији проблем. Ако не буде тога, онда можемо мало лакше да прођемо – указао је министар.

Блиц/информер