Свет

КОРОНА ЈЕ БИОЛОШКО ОРУЖЈЕ ПРОТИВ АМЕРИКЕ! Пет теорија завера о вирусу због којих интернет ПУЦА ПО ШАВОВИМА!

Колико год да се размахује глобална пандемија коронавируса, још се више размахују и теорије завере које “појашњавају” где је вирус настао, на који начин је доспео у јавност, која му је стварна сврха…

Интернет “пуца по шавовима” од целог низа недоказаних, а у неким случајевима и потпуно невероватних теза које, најчешће, немају никакве везе са стварношћу. У наставку је само неколико од ових теорија које је анализирао немачки Фокус, а нове тврдње настају, дословно, из сата у сат.

  1. Кина је желела да користи корона вирус као биолошко оружје против САД.

ЛАЖ

Теоретичари завера држе како је коронавирус настао у тајним кинеским лабораторијима, а да му је прва намена била биолошко оружје. Тачно је додуше да је у Вухану, кинеском граду у коме је и почела епидемија болести која данас дрма светом, смештена истраживачка лабораторија који се бави вирологијом, али научници су једногласни у тврдњама како је коронавирус настао у природи, а не у лабораторијима. То показују и независне анализе генома вируса које су објављене у једном од најугледнијих светских научних публикација.

  1. Узимање ибупрофена омогућава брже ширење вируса.

НЕТАЧНО

Ибупрофен је један од најчешћих лекова против болова и повишене температуре, али тврдња како његово узимање поспешује ширење вируса није тачна. Ова гласина настала је као лажна вест коју је, наводно, преко Вотс Апа проширио један од запослених Универзитетске болнице у Бечу. Огласила се и сама установа која је поручила да не треба веровати ничему што се објављује на Вотс Апу већ на службеним каналима комуникације. Према њиховим тврдњама, ибупрофен не поспешује развој и пренос коронавируса, односно нема негативних утицаја на слику болести.

  1. Коронавирус је опаснији од САРС.

НЕТАЧНО

Ова тврдња једноставно није тачна. Нови коронавирус је више заразан од патогена САРС-а али ниво тешког оболевања била је код САРС-а пуно чешћа.

У највећем броју сучајева, оболевање од корона вируса пролази са благим симптомима, понекад чак и без икаквих симптома. Уједно, заразност оспица је већа него заразност корона вирусом и, како тврди др. Бернд Салзберг са Немачког друштва за заразне болести, нема разлога за панику.

  1. Осип који сврби и специфични црвени отоци на кожи један су од симптома корона вируса који се крије од јавности.

НЕТАЧНО

“Према мојим сазнањима нити пацијенти који су били заражени САРС-ом као и садашњим коронавирусом немају никакав осип на кож”, коментарисао је за немачку ТВ станицу АРД Хартмут Хенгел, професор вирологије на Универзитетској клиници у Фрејбургу и председник Удружења виролога.

  1. Институт кога подржава фондација “Гејтс” има патент на корона вирус.

НЕТАЧНО

Према тврдњама теоретичара завере на интернету, фондација Била Гејтса финансирала је развој патогена.

Чињеница је како Пирбрајт институт још од 2015. године има патент под називом “Цоронавирус”, али ријеч је о патенту за вакцину против вируса птица. Истраживање које је тада спроведено нема никакве везе са садашњом пандемијом.

Корона вируси нису само ЦОВИД-19 који сада хара светом, већ и САРС, МЕРС, па птичији вирус против којег је 2016. институт развио вакцину.

Курир.рс/Вечерњи