Свет

ТУРСКИ ПРЕДСЕДНИК РЕЏЕП ТАЈИП ЕРДОГАН ПРЕТИ: Милионе миграната шаљем у Европу! Нека и она сноси део терета

Printscreen

Хаос – Нећемо да затворимо границу упркос позивима, поручио лидер Турске. Фронтекс упозорава: Ситуација се отргла контроли, више нико не може да заустави избеглице

Врата Турске ка Европи су отворена, стижу милиони избеглица!

То је јуче рекао Реџеп Тајип Ердоган, турски председник, на митингу у Анкари.

Милијарде долара

“Нећемо да затворимо границу са земљама Европске уније за избеглице. Када смо отворили врата, многи су ме звали да траже њихово затварање. Рекао сам им да је све готово. Завршено је. Врата су сада отворена. Сада ћете и ви морати да понесете део терета. Стотине хиљада су већ прешле границу, ускоро ће то бити милиони”, рекао је Ердоган.

Ова претња је озбиљно уплашила званичнике ЕУ јер би она могла да се суочи са мигрантском кризом гором од оне из 2015. Један од начина на који је та криза заустављена јесте споразум који је Унија 2016. постигла са Турском о задржавању избеглица.

Тешка ситуација

“Признајем да је Турска у тешкој ситуацији што се тиче миграната. Али оно што сада видимо не може бити одговор или решење. Недопустиво је да Турска пушта избеглице да пређу у Европу”, поручила је Урсула фон дер Лајен, председница Европске комисије, и најавила да ће данас обићи грчко-турску границу.

Према тајном извештају Агенције за заштиту спољних граница Европске уније (Фронтекс), из Турске се очекују масовне миграције, а ситуација је толико измакла контроли да се предвиђа да избеглице неће зауставити ни интервенција турских власти ако одлуче да поновно затворе границу према Грчкој. Немачки Велт, који је имао увид у овај тајни Фронтексов извештај, пише да је он припремљен за највише челнике Европске уније.

“Вести на друштвеним мрежама повећавају могућност масовног покрета из Турске према границама Европске уније. Прве на удару су Грчка и Бугарска, а на бугарско-турској граници има тек 60 службеника Фронтекса”, пише Велт позивајући се на изворе.

Курир