Свет

НАПЕТОСТ ИЗМЕЂУ ТУРСКЕ И РУСИЈЕ! Ердоган поручио: Путине, склони се с пута!

Printscreen

АНКАРА – Турски председник Реџеп Тајип Ердоган открио је детаље телефонског разговора који је водио с председником Русије Владимиром Путином након ескалације сукоба у Сирији, где је у последњих неколико дана погинуло више од 30 турских војника.

Ердоган је јуче на састанку лидера владајуће партије изјавио да је и даље на снази споразум који је Турска 2018. потписала с Русијом о деескалацији насиља у Сирији.

Састанак у Москви

Подсећамо, жестоки сукоби између турских трупа и сиријске армије последњих дана у Идлибу отворили су могућност директног конфликта између Турске, чланице НАТО, и Русије, која од 2015. чврсто подржава режим Башара ел Асада.

“Разговарао сам телефоном с Путином. Отворено сам га упитао каква посла он има у Сирији. Ако жели да задржи војну базу, у реду, али нека се склони с пута да се обрачунамо са сиријском армијом”, рекао је Ердоган.

Иако није званично потврђено, Ердоган и Путин би требало да се састану наредне недеље у Москви. Турски председник је рекао да званична Анкара сада сматра сиријске трупе легитимном метом.

“Дамаск је у Идлибу изгубио 2.100 војника. Уништили смо неколико складишта хемикалија и оружја. Борба против сиријских снага је неопходна како би се спречила хуманитарна катастрофа. Очекујем да међународна заједница, а нарочито НАТО, подржи борбу Турске против Асадовог режима. Турска интервенција је уследила јер је сиријски народ тражио од нас помоћ. Турска не жели да се територијално прошири у Сирији и не треба јој сиријска нафта”, додао је Ердоган.

Смањити тензије

У међувремену, делегације Русије и Турске састале су се у Анкари и потврдиле да је циљ консултација да се смање тензије у Идлибу. У руској делегацији су специјални изасланик за Сирију председника Русије Александар Лаврентијев, заменик министра спољних послова Сергеј Вершинин и представници министарства одбране, док турску делегацију предводи заменик министра спољних послова Седат Онал.

Курир