Политика

ШТА ЈА ДА РАДИМ АКО МЕ СТРПАЈУ У ИЗОЛАЦИЈУ? Дачић не одустаје од посете Кини упркос опасности од КОРОНАВИРУСА!

Printscreen

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да планира да отпутује у званичну посету Кини, али да је озбиљно размишљао о томе како да се врати из те земље због епидемије корона вируса и карантина за све који се враћају из угрожених подручја.
Он је на ТВ Прва рекао да није само питање како да оде у Кину, с обзиром на суспензију летова ка тој држави, већ је још теже питање како се из Кине вратити, с озбиром да карантин траје 14 дана.

  • Процедура расписивања избора ће почети 4. марта. Замислите да ја будем у изолацији, а нема ко да ми потпише листу за учешће на изборе – рекао је Дачић.

На опаску водитељке да би то онда испало да је у бојкоту, Дачић каже кроз шалу да о томе треба да води рачуна.

Министар је навео да је хтео да у Кину оде преко УАЕ, али да су они укинули летове.

  • За повратак је много тешко. Хоћу да идем само да видим како – рекао је Дачић.

Он је рекао да је још почетком јануара требало да отпутује у Кину на позив кинеског колеге, али да је та посета одложена због обавеза кинеског министра.

Наглашава и важност посете Кини у овом тренутку која је, додаје, показатељ односа са том земљом.

Дачић каже да кинеске компаније лете свуда и да ти летови нису забрањени, али да су друге земље суспендовале летове својих компанија за Кину.

Он је рекао да се држава Србија од почетка ангажовала на помоћи нашим држављана који су у били или су још у Кини.

  • Није их било много у том региону Вухана где је избила зараза, било их је петоро, па се још један пријавио. Четворица су донела одлуку да се евакуишу и то смо им омогућили преко Француске – навео је министар.

Поручио је да је Министарство отворено за позиве свих држављана Србије који имају одређене проблеме у било којој земљи на свету и нагласио да, где год може, држава помаже и за то одваја средства из текуће буџетске резерве.

Навео је и да је на крузеру код Јокохаме, који је у карантину због корона вируса, двоје људи путника из Србије и 12 чланова посаде држављана Србије, који имају уговоре са компанијама за које раде.

Објаснио је да чланови посаде имају своје прописе, а да ће се држава ангажовати да пружи помоћ за двоје путника ако су заинтересовани.

Навео је да је на том крузеру 3.700 људи и да људи негодују и жале се на спорост реакције Јапанаца кад је реч о тестирању на вирус.

  • Закључили смо да ако наставе овом брзином, тестирање 3.700 људи трајаће 30 дана. Није тестирано ни 500 људи до сада. Када вам узму узорак најмање то траје три дана – рекао је Дачић.

Тањуг