Политика

МОПДЕРНИЗАЦИЈА УДАРНЕ ПЕСНИЦЕ СРБИЈЕ! Вулин: Јачамо род артиљерије!

www.mod.gov.rs

Министар одбране Александар Вулин изјавио је данас да ће српска артиљерија, која се модернизује и напредује моћи да се мери са најсавременијим армијама

  • Ово је година Копнене војске и година њене модернизације и опремања – изјавио је Вулин обилазећи припадника Мешовите артиљеријске бригаде који се обучавају на новим средствима наоружања и војне опреме, а када је речено и да ће током године бити завршен рад на развоју нових артиљеријских система.

Вулин је додао да је артиљерија у свакој војсци један од најважнијих делова – ударна песница сваке војске.

  • Артиљерија се модернизује, напредује и као што видите, наши системи веза, осматрања, извиђања и дејствовања моћи ће да се мере са најсавременијим армијама на свету – оценио је он.

Вулин истиче да смо захваљујући домаћој памети и знању у стању да модернизујемо постојеће капацитете и да их подигнемо на светски ниво.

Захваљујући свему томе можемо да се меримо са било којом војском, а да то не плаћамо десетинама и стотинама милиона евра, рекао је Вулин.

Помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић навео је да је у складу са плановима развоја модернизација система ватрене подршке један од приоритета и у том смислу су најбитнији резултати претходног периода.

  • Од 49 система уведених у наоружање војске прошле године, највећи део се тицао артиљерије. Један од кључних подсистема који је требало значајно да унапреди артиљерију, да олакша и убрза њен рад приказан је данас и једна од његових главних карактеристика је што је универзалан систем који ће модернизовати практично сва оруђа наше артиљерије – рекао је Милорадовић.

Он је најавио да се током године планира завршетак напора на развоју нових артиљеријских система, а реч је о новом средству и новом оруђу, као и о неколико типова муниције повећаног домета и ефикасности, чиме би се тај процес завршио.

  • Мешовита артиљеријска бригада примила је део тих средстава, обучава се на њима и са уговорима потписаним крајем прошле године улази се у серијску модернизацију и масовније опремање артиљеријских система – рекао је.

Помоћник министра додао је да Србија држи корак са знатно технолошки напреднијим и богатијим земљама.

Руководилац обуке Дејан Цаковић каже да је Војнотехнички институт завршио развој приказаних артиљеријских средстава.

Командири батерија су се обучавали за рад на командном извиђачком возилу артиљеријске батерије, рачуначи на Универзалној покретној рачуначкој станици, командири оруђа на дигитализованом “Огњу”, рекао је он.

Потпоручник Немања Прибичевић из Мештовите артиљеријске бригаде, оценио је обуку као успешну.

Вулину су представљени циљеви обуке, средства која се користе у ланцу управљања артиљеријском ватром, као и сам процес обуке.

Информер.рс/ТАЊУГ